Indul az új otthonteremtési program - ezt érdemes tudni

Az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyik legnagyobb előnye, hogy már használt lakás vásárlására és bővítésére is igénybe vehető - mondta Kiss Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöki referense kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kiss Márta hozzátette: elsősorban a lakáscseréknél és az ingatlanbővítéseknél számítanak nagyobb érdeklődésre. Hangsúlyozta: jelentős segítség a nagycsaládosoknak, hogy amikor a családok "kinövik az lakásukat", bővítésre és cserére is kaphatnak támogatást. Ráadásul - tette hozzá - ugyanolyan összegben, mintha új lakást vennének vagy építenének.

Július 1-jével indul az új otthonteremtési program; a korábbi "szocpolt" felváltó állami támogatást már az egygyermekes családok is kérhetik, továbbá azok is, akik gyerekeket vállalnak, akár örökbefogadással.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn a Fejér megyei Nagykarácsonyon tartott sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, a csokra az idei költségvetésben 4 milliárd, míg a jövő éviben 9,5 milliárd forintot különítettek el.



Az állami támogatás összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjed, függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától. A gyerekek számától függően 40 és 160 négyzetméter közötti lakásokra lehet támogatást kérni.