Zömében brit áldozatai voltak a tunéziai merényletnek

A brit kormány hétfői bejelentése szerint hivatalosan eddig 18 brit állampolgárt azonosítottak a múlt heti tunéziai merénylet halálos áldozatai között. A Downing Street szóvivője közölte ugyanakkor azt is, hogy a brit áldozatok végleges száma valószínűleg 30 körül lesz.

A merényletben 38-an vesztették életüket. Már a hétvégén elhangzott olyan kormányzati utalás, hogy az áldozatok zöme brit. A hétfői kormányszóvivői tájékoztatás szerint a tunéziai tengerparton elkövetett támadás összes brit sérültje 24 órán belül hazatér. A brit kormány a királyi légierő (RAF) egyik C17-es óriás szállítórepülőgépét küldte orvosi felszerelésekkel megrakodva hétfőn Tunéziába négy súlyosan sérült brit turistáért. Két további brit sérült kedd estig tér haza.

David Cameron miniszterelnök hétfőn a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta: ha a hozzátartozók kívánják, a brit légierő kész a merényletben elhunytak hazaszállítására is.

A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/EPA)



Hétfőn a merénylet helyszínére utazott Theresa May brit belügyminiszter.

A két legnagyobb brit utazásszervező társaság, a Thomson és a First Choice már a hétvégén elkezdte a tunéziai üdülőhelyeken nyaraló több ezer brit állampolgár hazaszállítását. A Thomson légitársasága, a Thomson Airways a légihíd első fordulójában tíz repülőgépet indított Tunéziába, és e járatokkal 2500 brit térhetett haza. A két vállalatot összefogó idegenforgalmi vállalkozás, a TUI szervezésében 6400 brit turista tartózkodott Tunéziában a merénylet idején. A cégcsoport törölte az e hétre meghirdetett tunéziai nyaralásokat, a részvételi díjakat pedig teljes egészében visszatéríti.

A brit sajtó hétfői beszámolói szerint ugyanakkor sok brit nyaraló nem volt hajlandó félbeszakítani üdülését, és volt olyan különjárati repülőgép, amely csaknem üresen tért vissza Tunéziából.