Kétmilliárdos támogatást kap a Kincsem-film

Több mint 2 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap Herendi Gábor rendező Kincsem munkacímű filmjét, Kostyál Márk első játékfilmjének, a Kojotnak pedig 320,5 millió forintos támogatást biztosítanak a Filmszakmai Döntőbizottság határozata alapján.

A filmalap hétfői tájékoztatása szerint a világhírű magyar csodakanca, Kincsem történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr küzdelme lesz. Az 1848-49 szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódó történet mozgatórugója a szerelem. Herendi Gábor legújabb filmjében az öntörvényű Blaskovich és Klára, Otto von Oettingen modern és felvilágosult lánya viharos kapcsolata, valamint Kincsem páratlan pályafutása elevenedik meg.

Mint írták, a legmodernebb technikával készülő film forgatásának fő helyszíne a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája lesz, amely az egykori események tényleges helyszíne volt. A Kincsem című film forgatásán a hazai filmgyártásban szokatlanul magas számú statiszta működik közre. A lóversenyeken játszódó jeleneteket 10-15 kamera rögzíti a legizgalmasabb pillanatok felvétele érdekében. A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér).

A Herendi Gábor (Valami Amerika, Magyar Vándor, Lora, Valami Amerika 2) rendezésében, a filmalap 2,078 milliárd forintos támogatásával készülő film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), társproducere Herendi Gábor. A magyar nyelven, magyar színészekkel készülő filmet az alkotók a ma is világszerte csodált Kincsemhez méltóan a hazai közönségen túl a nemzetközi mezőnybe szánják.
A támogatott filmtervek listája az alábbi linken érhető el: http://mnf.hu/winner/wpage.php

Meglepő vizuális koncepciójú felnőttéválás-történetnek ígérkezik a neves reklámfilmrendező, Kostyál Márk játékfilmes bemutatkozása, a Kojot. A határon túli színházakban játszó színészek főszereplésével készülő film úgynevezett anamorf optikával készül. A kamera mögött Csoboth Attila operatőr mellett a rendező is részese lesz az operatőri munkának.

A Kojot nagyvárosi élettől feszült főszereplője egy váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, ahol telekspekulációs ügybe keveredik és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával. A forgatókönyvet, amely a filmalap szakmai és anyagi támogatásával készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen jegyzi. A Kojot 38 napig tartó, főként vidéki helyszíneken zajló forgatása július közepén kezdődik. A Megafilm produkciójában készülő film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A Filmalap 320,56 millió forinttal támogatja a 2016 őszén mozikba kerülő film gyártását.

Pálfi György új filmjének gyártás-előkészítését is támogatja a filmalap. A hang címmel készülő mozifilmre, amely a lengyel Stanislaw Lem Az Úr hangja (1968) című könyvének feldolgozása lesz, 30 millió forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A hang producere Pusztai Ferenc (KMH Film).

A Filmalap 2011 óta 45 egész estés mozifilm gyártását támogatta, amelyek közül 21 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon.