Merkel tárgyalna még a görögökkel

A német kancellár kész további tárgyalásokra a görög kormányfővel az adósságválság megoldásáról - közölte hétfő délelőtt Berlinben Angela Merkel szóvivője.

Steffen Seibert szerint a kancellár nem zárkózik el a további tárgyalások elől, ha Alekszisz Ciprasz tárgyalni akar.

A görög adósságválság legújabb fejleményei éles feszültséget keltettek Berlinben.

Angela Merkel még nem nyilatkozott, de Sigmar Gabriel alkancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter élesen bírálta a görög kormány magatartását. Gabriel úgy vélte, hogy Európa a legnagyobb kihívás előtt áll az egyesülési folyamat 1957-es kezdete óta.

A berlini pénzügyminisztérium szóvivője nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy a német állampolgároknak nincs okuk az aggodalomra a görögországi fejlemények miatt. Ezzel összefüggésben Martin Jäger utalt Görögország csekély részesedésére Európa gazdasági teljesítményében, továbbá azt hangoztatta, hogy a német magánbankok Görögországgal szembeni követelései ugyancsak csekélyek. Emlékeztetett arra is, hogy a 2013 tavaszi - hasonló - ciprusi bankválság semmilyen hatással nem volt a németek megtakarításaira.



A szóvivő nem említette ugyan, de a német államnak több mint 60 milliárd eurós követelése van Görögországgal szemben.

Berlinben Merkel vezényletével válságtanácskozások kezdődtek. Értesülések szerint az ellenzéki pártok a Bundestag rendkívüli ülésének összehívását követelik.