Látogatóközpont és új állandó kiállítások nyíltak Ópusztaszeren

Új fogadóépületet és látogatóközpontot építettek, a Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda épületében pedig négy új állandó kiállítást alakítottak ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban (ÓNTE). A több mint egymilliárd forintos uniós támogatással megvalósult turisztikai beruházást hétfőn adták át.

Kertész Péter, az ÓNTE ügyvezetője avatóbeszédében utalt rá, a Kárpát-medencei magyarság történetét bemutató emlékpark az elmúlt években zarándokhellyé, szakrális térré alakult. Az most befejeződött fejlesztéseknek köszönhetően lehetővé vált, hogy naprakészen és élményszerűen el tudják juttatni a tudományos kutatások által feltárt ismereteket a látogatókhoz - közölte a szakember.

A két éve indult beruházás részeként új vendégváró kaput alakítottak ki két vendégforgalmi térrel, információs pontokkal. Kétezer négyzetméteres látogatóközpont épült, helyet kapott benne egy több mint kétszáz fős konferenciaterem, egy 3D-s moziterem, egy időszaki kiállítások rendezésére alkalmas hungarikumtárház és egy foglalkoztatóterem, ahol többek között a látássérült vendégek számára készült tapintható kiállítást is kialakították.

Látogatóközpont és új állandó kiállítások Ópusztaszeren


A fejlesztés nyomán a Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda épülete körbejárhatóvá vált, az új terekben pedig az emlékpark tematikájához illeszkedő négy állandó kiállítást rendeztek be. A Feszty-szalon a körkép születésének időszakát mutatja be, a régészeti és numizmatikai kiállítás a térségben előkerült leletek segítségével szemlélteti a két tudományág kapcsolatát, a multimédiás játszótér interaktív módon segíti a történelmi ismeretek elsajátítását, a Vár állott ott című tárlat pedig a magyarság fontos csatáit és erődítményeit jeleníti meg háromdimenziós animációkon.

Az új örökségműhely a múzeumpedagógiai foglalkozások egy részének ad otthont, itt a vendégek többek között megismerkedhetnek egy asztalosműhely mindennapjaival, és közelről láthatják, hogyan dolgoznak a fafaragók.

Kapcsolódó tartalom