Dübörög a turistaszezon, sok vendéglő mégis zárva

Folyamatos a munkaerőhiány a vendéglátóiparban, a Balaton partján emiatt több vendéglős nem is tudott kinyitni idén, pedig a turistaszezon már javában tart. Nemcsak a jó szakemberekből, hanem ráadásul a tapasztalatlan fiatalokból is hiány van. Jó néhány étteremvezető ezért hajlandó akár szállást és étkezést is biztosítani dolgozóinak.

Drámai méreteket ölt az elvándorlás a szezonális vendéglátásban dolgozók körében. A nemrég indult főszezonban ez leginkább a Balatonon érhető tetten. Szakácsok vagy éppen pincérek hiányában idén több Balaton parti büfé és étterem is zárva maradt.

„A szakemberhiány a hazai turisztikai célpontokban évek óta akut probléma, idén ráadásul súlyosbodott a helyzet. Sokan ugyanis külföldre mennek vendéglátósnak a nyugodtabb, jobb megélhetés reményében” – számolt be a Helyi Híradónak a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozások Somogy megyei érdekképviseletének elnöke.

Illusztráció MTI Fotó: Filep István



Kertész Rezső szerint a probléma főleg a kezdő vállalkozókat érinti. Azok, akik több éve vendéglátósok a Balatonon, már megvannak a visszatérő alkalmazottaik, akikre számíthatnak a nyári szezonban. A legtöbb tulajdonos szállást és étkezést is kínál a dolgozóknak, de az osztrák béreket nem tudják felülmúlni.

Kevés a jó szakember

Élő Tiborné már huszonöt éve üzemelteti büféjét Balatonszéplakon. Eddig még nem küzdött a munkaerőhiánnyal, de azt mondja, ezt csak a szerencséjének köszönheti. Összesen 20-22 alkalmazottat foglalkoztat egy-egy szezonban, dolgozói között pedig akad miskolci, barcsi és salgótarjáni munkavállaló is.

„Évek óta gondot jelent a jó munkaerő hiánya, de a környezetemben idén először akadt arra példa, hogy emiatt valaki nem tudott kinyitni. A probléma akár a szakképzésig is visszavezethető, hiszen egyre kevesebb a tapasztalattal és jó önéletrajzzal jelentkező szakács vagy pincér. A vállalkozók emellett nem tudnak lépést tartani az osztrák fizetésekkel, még úgysem, hogy mi szállást és étkezést is biztosítunk az alkalmazottaknak” – mesélte a balatonszéplaki vendéglátós.

Gyakran maradnak magukra a tulajdonosok

A sajtó a múlt héten számolt be arról, hogy egy szintén balatoni étteremből SMS-ben mondtak fel az ott dolgozó alkalmazottak. A tulajdonos névtelenül a Helyi Híradónak is megerősítette, hogy a konyhán dolgozó munkatársai egyik napról a másikra távoztak az étteremből, amit egy üzenetben közöltek.

„Azóta szerencsére sikerült sokkal képzettebb munkaerőt találnom, de még így is sokan vannak a tó körül, akik bezárták a boltot. Általános a munkaerőhiány, de sajnos az is egyre gyakrabban történik meg a szakmában, hogy az alkalmazottak sürgősen távoznak, cserbenhagyva ezzel a tulajdonosokat, ráadásul a főszezon közepén. A helyzet pedig csak rosszabb lesz, hiába adunk egyre magasabb béreket. Manapság már nemcsak a jó szakemberek, a tapasztalatlan kezdők is szívesebben mennek külföldre a magasabb fizetés reményében” – emelte ki az étteremvezető.

Az szintén ront a helyzeten a vendéglátós szakemberek szerint, hogy sok étterem-, büfétulajdonos irreálisan magas fizetéseket ígérnek nyár elején a dolgozóknak, amiket később nem tudnak kifizetni a szezon végén.