A várandós magyar nők fele kicsit több súlyt hordoz, mint kellene

A terhesség alatti hízás nem feltétlenül elhízás, és ezzel a kismamák nagy része nincs tisztában. Örült divatként hódít, hogy ma már egy gramm súlytöbbletet se szedjen magára a kismama, hiszen a baba úgy is elveszi az anyai szervezettől, ami kell, felesleges pluszban bevinni. A másik részük viszont kettő helyett eszik. Hol az igazság?

A pluszkilók nemcsak a szülés után okoznak fejtörést a kismamáknak, már a terhesség alatt felmerül a kérdés, vajon mennyi hízás tekinthető ideálisnak a kilenc hónap során? Alapvetően a szakértők szerint igaz, hogy sem a túl kicsi, sem a túl nagy súlygyarapodás nem szerencsés. És minden eset egyéni elbírálást igényel.
Az adást itt hallgathatja meg

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában Sobel Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos kifejtette, a fokozott súlygyarapodás sokféle egészségügyi problémát vonhat maga után. Az anyára nézve nő a terhességi cukorbetegség, a terhességi mérgezés, magas vérnyomás esélye, a magzatra nézve a fejlődési rendellenességek száma növekedhet túlsúlyos várandósoknál. Különféle szívfejlődési rendellenességek jelentkezhetnek, a születendő gyermeknél cukorbetegség állhat fenn, a későbbiekben, serdülőkorban sok betegség visszavezethető az anya túlzott súlygyarapodására a terhesség alatt. Hangsúlyozta, terhesség alatt nincsen fogyókúra, ez a szót el kell felejteni. A megfelelő minőségű ételbevitel nagyon fontos: például hogy milyenfajta szénhidrátot eszik a kismama, gyors vagy lassú felszívódásút.

Magyarázata szerint a terhesség alatt is mozogni kell. A tizenkettedik héttől nyugodtan el lehet kezdeni a sportolást. A megfelelő étkezés és a sport megoldja a problémákat, kevesebb lesz a császármetszés, a szülésbefejező műtét, nagyobb az esélye a szülésnek. Sok tudományos cikk szerint a szülés időtartama is rövidebb ilyenkor, vagyis sok előnye van a terhesség alatti mozgásnak.

Antal Emese dietetikus kiemelte, a terhesség nem betegség, hanem állapot. Vannak olyan hölgyek, akik nagyon odafigyelnek arra, hogy ne hízzanak, mások viszont úgy vélik, ilyenkor mindent szabad. Sokan a szülés után is megtartják a túlsúlyt. Nem kettő helyett kell enni - hangsúlyozta -, hanem az első trimeszterben kb. 150 kalóriával többet, a várandósság végére maximum 300 a napi többletkalória mennyisége.

Budapest, 2014. március 25. Magzati szívhangot figyelő berendezést visel egy várandós kismama az Uzsoki Utcai Kórház és a Microsoft Magyarország Kft. sajtótájékoztatóján a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban 2014. március 25-én. A kormányzati e-egészségügyi programokba illeszkedő stratégiai megállapodást kötött a kórház és a cég. A kísérleti jelleggel januártól októberig tartó projekt lényege, hogy például az otthon is elvégezhető vérnyomás-, vércukorszintmérés, szívhangfigyelés vagy az egyszerűbb kardiológiai mérések eredményeit internet és mobiltechnológia segítségével juttatják el az orvoshoz, és ha gond van az adatokban, akkor a kezelőorvos azonnal  reagálhat. (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Magzati szívhangot figyelő berendezést visel egy várandós kismama az Uzsoki Utcai Kórház és a Microsoft Magyarország Kft. sajtótájékoztatóján a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban 2014. március 25-én. (MTI-fotó: Bruzák Noémi)



Hartung Vilmosné Andrea védőnő felemlítette, általában a sófogyasztás - különösen a rejtett sóbevitel - mérséklésére hívják fel a figyelmet. Sok ilyen sót tartalmaznak a zacskós levesek, alapok vagy a felvágottak, amelyeknek még a zsírtartalma is elég magas. Fontos, hogy a kismamák változatosan készítsék el az ételeket. A napi zöldség- és gyümölcsbevitel is rendszeres téma védőnő és kismama között.

A szakorvos magyarázata szerint terhességben nemcsak a zsírszövet nő meg, hanem fokozódik a szövetek közötti víz mennyisége is, valamilyen nagymértékű ödéma látható, ami jelentős részét képezi a testsúlynövekedésnek, illetve a magzatvíz is hozzájárul ehhez, tehát vannak hormonális hatások, de az elhízást nem lehet csak erre fogni. Magyarországon alapvető probléma, hogy az emberek nem sportolnak eleget és nem táplálkoznak megfelelően. Itt kell elkezdeni változtatni a helyzeten, a kismamák sportolási és étkezési szokásainak megváltoztatása már a második lépcsőfok. Hazánkban a várandósok 50 százaléka kicsit több súlyt hordoz, mint kellene, 20 százalékuk pedig elhízott.