Még a teljes vételár kifizetése előtt lehet kérni ezt a támogatást

Már most számolhatnak a lakásvásárlók a CSOK-kal, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményével. Bár hivatalosan majd júliustól indul, de 120 napos türelmi idő áll rendelkezésre. Ha valaki tehát most vásárol lakást, most köt adásvételi szerződést, akkor 120 napja van CSOK-ot igényelni, amivel már bőven belecsúszik a júliusba. Mutatjuk a részleteket, aztán érdemes a családoknak részletesen is tanulmányozni a szabályokat.

Németh Eszter párjával és két hónapos kislányával egy 35 négyzetméteres lakásban él, Zalaegerszegen. Szeretnének nagyobb lakásba költözni, sőt már el is kezdték keresni az új otthonukat – mondta a Híradónak a fiatal édesanya, aki szerint a támogatás nélkül nem tudnák ezt megtenni.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményét - régi nevén a szocpolt - július 1-jétől lehet igényelni. A támogatást azok vehetik igénybe, akiknek már van gyermekük vagy tervezik a családalapítást. A kedvezményt használtlakás-vásárláshoz és meglévő bővítéséhez is lehet majd igényelni.

Az, hogy ki mennyi állami támogatást kap, függ a gyermekek számától, a lakás alapterületétől és energetikai minősítésétől is. A vissza nem térítendő támogatás 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint közötti lehet.

Az adásvételi szerződés megkötése után mindenkinek 120 napja van arra, hogy igényelje a támogatást. Ami azt is jelenti, hogy már az is jogosult lehet a kedvezményre, aki most vesz lakást – tisztázta a Híradónak nyilatkozó szakértő.

Hogyha március 4-e után kötött valaki adásvételi szerződést, jogosult lehet a kedvezményre, abban az esetben, hogyha 120 napon belül elindítja a kérelmet. További fontos feltétel, hogy az adásvételi szerződésben a teljes vételár nem kerülhet kiegyenlítésre, mert, ha kifizetjük, akkor visszamenőleg már nem leszünk jogosultak rá – magyarázta Ernszt Anikó, a hitelnet.hu szakértője.



A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a program legfontosabb célja, hogy segítse a gyermeket tervező családokat. A gyermekvállalás egyik feltétele ugyanis legtöbbször éppen az otthonteremtés. Novák Katalin hangoztatta: a támogatásra idén csaknem négymilliárd forint jut majd, jövőre pedig ennek több mint a duplája.

Amennyiben valaki megfelel a feltételeknek, tehát például egy házaspár gyermekeket vállal vagy egy gyermekeket nevelő családban akár élettársi, akár házastársi kapcsolatban lakásvásárlásra, -bővítésre igénylik a támogatást, megkapják 500 ezertől maximum 3 millió 250 ezer forintig családonként – részletezte.

Novák Katalin hozzátette: a számítások szerint évente 12 ezren tudják majd igénybe venni a családok otthonteremtési kedvezményét. Elemzők szerint az új állami támogatás elindulását az ingatlanpiac is megérzi majd.

További részletek az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján.