Már 25 ezren csatlakoztak a szélsőséges szervezetekhez

Az ENSZ adatai szerint több mint 100 országból 25 ezer ember csatlakozott már az Iszlám Államhoz, az an-Nuszra Fronthoz és más iszlamista szervezetekhez, elsősorban Szíriában és Irakban.

A témáról szóló jelentést a világszervezet Biztonsági Tanácsa is tárgyalta pénteken, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyen további lépéseket a külföldről csatlakozók hullámának megfékezéséért.

Az ülésen jelen volt Jürgen Stock, az Interpol nemzetközi rendőrszervezet főtitkára. Azt hangoztatta, hogy a jelenség ellen akkor lehet a jelenleginél eredményesebben felvenni a harcot, ha fokozzák az ENSZ-tagországok közötti együttműködést, mindenekelőtt az adatcserét. "Több információt kell cserélnünk, és jobban kell cserélnünk őket" - fogalmazott a német jogász.

A jelentés szerint tavaly nyártól idén márciusig világszerte 70 százalékkal nőtt a terrorszervezetekhez és szélsőséges milíciákhoz csatlakozó külföldiek száma.



Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a BT-ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy ez nagyobb fenyegetést jelent azon országok számára is, ahonnan a csatlakozók érkeznek.

A BT úgynevezett elnöki nyilatkozatot is kiadott a témáról, és ebben azt kérte, hogy a kiinduló és a tranzitországok között, valamint regionális szinten és a régiók között is javuljon az információk áramlása.