Erről beszéltek az ellenzéki pártok vezérszónokai az adótörvények általános vitájában

Az országgyűlési képviselők szombaton tárgyalják a jövő évi adóváltoztatásokat, és a büdzsét megalapozó törvénymódosításokat is.

MSZP: igazságos, a gazdaságot is élénkítő adórendszer kell

Társadalmilag igazságos és a gazdasági növekedést is ösztönző adótörvény-módosításra tesz javaslatot az MSZP - hangsúlyozta az ellenzéki párt vezérszónoka a jövő évi adóváltozásokról szóló előterjesztés országgyűlési általános vitájában, szombaton.

Burány Sándor három lényeges pillért emelt ki a szocialisták által kezdeményezett változások közül: elsőként a háromkulcsos személyi jövedelemadózást, amely szerinte nemcsak társadalmi szempontból igazságos, de a gazdaság élénkülését is jobban elősegíti, mint a kormány adórendszere.



Az MSZP negatív adót javasol azok esetében, akik alacsony jövedelmük miatt nem tudják a gyermekek után járó adókedvezményt maradéktalanul igénybe venni, számukra a különbözetet az adóhivatal fizetné ki. Emellett 5 százalékra mérsékelnék az alapvető élelmiszerek áfáját.

Jobbik: nem tükröződik az adócsökkentés a számokban

A Jobbik szerint a kormány által ígért adócsökkentés nem tükröződik a jövő évi költségvetés számaiban. Az adózással összefüggő egyes törvények módosításának szombati általános vitájában Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt vezérszónoka kiemelte, hogy miközben a kormány csökkenti a személyi jövedelemadót, több bevételt vár abból. De több bevételt vár a kormány az általános forgalmi adóból és egyéb forgalmi típusú adókból is - jelezte.

A jobbikos képviselő szerint a kormány nem változtat azon a helyzeten, hogy a magyar gazdaság Európában az egyik legadóztatottabb. A népességfogyást megállító adórendszerre lenne szükség, mert ma a gyermekvállalás luxus - jelentette ki Z. Kárpát.

LMP: vissza kell állítani a többkulcsos szja-t 

Az LMP vezérszónoka a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítását sürgette a 2016-os adótörvények vitájában, szombaton az Országgyűlésben. Schmuck Erzsébet ismertette, hogy az erre vonatkozó módosító javaslatuk minimálbérig nulla, átlagbérig 12, a fölött pedig 24 százalékos szja-t tartalmaz.

Az ellenzéki politikus jelezte azt is, hogy károsnak tartják az alapvető élelmiszerek magas áfáját, ezért egyes termékek esetén 5 százalékos kulcsot indítványoznak. Ugyanezt a mértéket javasolják a közösségi közlekedés esetében is, ami Schmuck Erzsébet értékelése szerint a munkába járóknak segítene.