Tovább csökkentek a lakossági hitelkamatok

Az előző havi megingás után áprilisban ismét csökkentek a lakáscélú forinthitel szerződések átlagos kamatai, csakúgy mint a többi lakossági hitelkamat, de a betéti kamatok is az euróbetétek kivételével – jelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A forintalapú lakáshitelek átlagos kamatlába áprilisban 21 bázisponttal 6,24 százalékra csökkent az előző havi 16 bázispontnyi emelkedés után és ezzel 1,46 százalékponttal lettek alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt voltak.

A szabad felhasználású forint jelzálog hitelek 8,0 százalékos átlagos kamata 0,9 bázisponttal mérséklődött a múlt hónapban és 2,07 százalékponttal estek az eltelt egy évben. A személyi hitelek 20,45 százalékos átlagkamata 1,11 százalékponttal volt alacsonyabb, mint az előző hónapban és 2,06-tal állt a tavaly áprilisi szint alatt.

A forintbetét szerződések átlagos kamata is csökkent, az 1,39 százalékos kamatláb 0,55 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban volt. Az euróban vezetett lakossági számlán lévő összegek 0,4 százalékos kamata alig különbözik az egy évvel korábbitól, de 16 bázisponttal alacsonyabb a márciusinál.

A lakossággal ellentétben a vállalati hitelkamatok emelkedtek a múlt hónapban. Az egymillió eurós értékhatár alatti hitelösszegre vonatkozó 5,04 százalékos átlagos kamatláb 3 bázisponttal magasabb a márciusinál és 8-cal az egy évvel korábbinál. A nagyobb összegű vállalati hitelekre átlagosan érvényes 2,76 százalékos kamat 0,16 százalékponttal magasabb a márciusinál, de 146 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.