Román pártok rivalizálása is segítette az új magyar iskolát

Magyar iskola alapításáról döntött a besztercei önkormányzat. A döntést nagymértékben segítette, hogy a városi tanács egyetlen RMDSZ-es képviselője képezi a mérleg nyelvét a testület két nagy tábora között.

Önálló magyar iskola létrehozásáról döntött az erdélyi Beszterce város önkormányzata – mondta az el Décsei Attila Lehel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Beszterce megyei szervezetének elnöke.

A politikus elmondta, a 21 tagú önkormányzat csütörtöki ülésén 15-en támogatták az iskolaalapításra vonatkozó határozattervezetet. Hozzátette, a döntést nagymértékben segítette, hogy a városi tanács egyetlen RMDSZ-es képviselője képezi a mérleg nyelvét a két nagy tábor között.

Décsei Attila Lehel szerint a 2015-2016-os tanévet önálló szervezeti keretben, de még a régi helyen, az Andrei Muresanu Iskola termeiben kezdhetik meg a magyar diákok. Pár éven belül azonban befejeződik egy olyan iskolaépület felújítása, amelyikben immár teljesen önállóan működhet a magyar tanintézet. Hozzátette, hogy az intézmény Hunyadi János nevét fogja viselni, hiszen ezen a néven működött 1940 és 1945 között is magyar nyelvű iskola az észak-erdélyi városban.

Besztercén jelenleg az Andrei Muresanu Főgimnáziumban működik magyar tagozat évfolyamonként két-két magyar osztállyal. A városban hat, a megyében öt százalék a magyarság aránya.

Décsei Attila Lehel elmondta, hogy olyan diákotthonnal is ellátott szórványközpontot szeretnének kialakítani a városban, amely összegyűjtheti a megye magyarul tanulni vágyó gyermekei egy részét. Azt is tervezik, hogy a jelenlegi elméleti képzés mellett a magyar nyelvű szakképzést is elindítják a városban. Beszterce megyében Bethlenben (Beclean) működik még magyar tagozattal is rendelkező gimnázium.