Nagyvárad kincseiből nyílt kiállítás a debreceni Déri Múzeumban

A debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Várad kincsei Debrecenben címmel a Déri Múzeum Zoltai termében. A tárlat a nagyváradi püspökség legszebb egyházi kincseit tárja a debreceni közönség elé, köztük értékes festményeket, ötvösremekeket, ornátusokat.

A múzeum dísztermét zsúfolásig megtöltő közönséget Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntötte, aki a várost a magyar nemzet spirituális központjának nevezte, hiszen Debrecen a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye s két hónapja a Magyar Görög Katolikus Metropólia központja. Itt található a vidéki zsidóság legnagyobb hitközsége is, de számos kisegyház is képviselteti magát a városban. "Mindez azt bizonyítja, szeretetben, békességben élünk itt, hiszen Debrecen mindig is befogadó, elfogadó város volt" - utalt rá.



Bosák Nándor római katolikus püspök azon meggyőződésének adott hangot, hogy a 300 éve itt élő katolikusok is hozzájárultak a város gazdagodásához, és az idei emlékév példát, útmutatást ad a jövőre nézve. "A Várad kincsei kiállítás nemcsak a múltat, hanem a jelen lelkesedését is szolgálja" - hangoztatta a debrecen-nyíregyházi megyés püspök.

Várad kincsei Debrecenben


Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa köszöntőjében a magyarországi vallási felekezetek fellegvárának nevezte Debrecent, majd a római mondást idézte, miszerint a történelem az élet tanítómestere. "A kiállítás is ezt szolgálja, egymás megismerését, a kölcsönös megbecsülést, a nyitottságot a közös értékek befogadására" - szögezte le.

Böcskei László római katolikus püspök a kiállítást megnyitó beszédében kiemelte: kincsek helyett értékekről szól a kiállítás, hiszen az érték többet fejez ki, olyan többletet, ami által a kincs egy közösség szemében különös fontosságú. A kiállított ornátusok, festmények, portrék, ötvösmunkák elődeink alkotó hitét mutatják be, ami cselekedetekre ösztönöz bennünket, mivel nemcsak múltunk van, hanem a jövőnket is építjük - vetítette előre a nagyváradi megyés püspök.