Kockázatos termésnövelőkkel üzletelt egy cég

Illegálisan árusított termésnövelő anyagokat zárolt a Nébih egy kertészeti berendezéseket forgalmazó budapesti cégnél.

Több száz, összesen 61 millió forint értékű engedély nélkül árusított termésnövelő anyagot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy múlt heti ellenőrzésen. A forgalmazóra akár több tízmillió forintra tehető bírság vár – közölte a Nébih.



A hatóság szakemberei egy termésnövelő anyagokat és kertészeti berendezéseket forgalmazó budapesti cég székhelyén tartottak vizsgálatot.

Az ellenőrzés eredményeként mintegy 40 raklapnyi, összesen 473 tétel műtrágyát, tápoldatot, termesztőközeget zároltak, mivel a forgalmazó a termékeket hatósági engedély, illetve bejelentés nélkül árusította.

Illusztráció – Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas képzőművész és génmódosított kukoricát ábrázoló alkotása. (MTI-fotó: Czimbal Gyula)



A közlemény szerint a tételek egy kis része a jelölési hibák javítása és bejelentés után tovább forgalmazható. Nagyobb része azonban nem árusítható Magyarországon, amíg a forgalmazó be nem szerzi a szükséges engedélyeket a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságától.

Az engedélyezési eljárás elengedhetetlen, mivel annak hiányában a termékek pontos összetétele nem ismert, így a humánegészségügyi kockázat sem zárható ki – hangsúlyozza a Nébih közleménye.