Újabb lépést tettek az adaptálódó robotok felé

Francia kutatók létrehoztak egy olyan apró robotot, amely képes felépülni a sérülésből, ezzel egy lépést tettek előre az emberek és állatok adaptív erejét imitálni képes gépek előállítása felé.

Az ilyen képességű robotok a későbbiekben megküzdhetnek az olyan veszélyekkel, amelyek ma üzemen kívüli állapotba hoznák őket. Jean-Baptiste Mouret, a párizsi Pierre és Marie Curie Egyetem szakembere kifejtette, olyan robotokat szeretnének létrehozni, amelyek „életben maradhatnak” a fukusimai nukleáris katasztrófához hasonlóval sújtott környezetekben.



Magyarázata szerint szeretnék, ha az ilyen területre beküldött robotok még károsodással is el tudnák végezni feladatukat, ahelyett, hogy meghibásodva leállnának a reaktor közepén. A Nature folyóiratban publikált tanulmányt a természeti környezetben megfigyelt tanulási képességek inspirálták.

Ha például egy kutya mancsa megsérül, máshogyan mozog, így elkerüli, hogy a fájdalmas sebet nyomás érje. Az adaptálódó képesség tapasztalatból táplálkozik, tudni kell hozzá, hogyan mozog a test, és fel kell tudni térképezni az elérhető opciókat.

Mouret csapata ezt a képességet rekonstruálta egy nagy teljesítményű számítógépes programban, amellyel egy hatlábú, 50 centiméteres sétáló robotot irányítottak. Lényege egyfajta ismeretbázis felépítése a robotnak saját mozgásáról, aztán az egyes mozgásokhoz „érték” rendelése annak megfelelően, mennyire lehetnek hasznosak krízis esetén. Ezek az értékek leginkább az intuícióra emlékeztetnek.

Honda's latest version of the Asimo humanoid robot walks up stairs during a presentation in Zaventem near Brussels in this July 16, 2014 file photo. Three-fourths of robot installations over the next decade are expected to be concentrated in four areas: transportation equipment, including the automotive sector; computer and electronic products; electrical equipment and machinery. Labor costs have climbed in countries such as China that have been popular for outsourcing production, while technological advances for robots allow them to be more flexible and perform more tasks. REUTERS/Francois Lenoir

A Honda Asimo humanoid robotjának legfrissebb verziója lépcsőt mászik egy brüsszeli prezentáción 2014 július 16-án. (Fotó: Reuters/Francois Lenoir)



Például sérülésnél a kutya tudja, hogy járóképessége visszaszerzéséhez meg kell tanulnia testsúlya áthelyezésének módját. Ekkor a szaglászáshoz és farokcsóváláshoz hasonló magatartásokat visszaszorítja, mivel nem segítik elő a mozgást.

A robotnál az „értékekkel” egy tanuló algoritmust - 'Intelligent Trial and Error' - irányítanak, ez kísérleteket végez annak felderítésére, hogy a kompenzálási magatartás segít-e a robotnak károsodottan is folytatni küldetését.

Felhasználásával a prototípus néhány perc után tovább tudott haladni, még akkor is, ha két lába megsérült. „Ha az egyik magatartás nem működik, elég okos ahhoz, hogy ezt a típust teljes egészében elvesse, és újjal próbálkozzon” - mondja Antoine Cully, a kutatás másik szakembere. Hozzátette, például, ha a főként a hátulsó lábaira támaszkodó járás nem túl hatékony, akkor megpróbálkozik az elülsők bevetésével. A kutatók szerint igazán az a meglepő, milyen gyorsan megtanulja a robot az új járási módot, a sérülésből gyakorlatilag két perc alatt "felépült".

A programot egy rugalmas robotkaron is kipróbálták, feladata az volt, hogy egy labdát beledobjon egy kosárba. A kar elmondásuk szerint gyorsan elsajátított többféle módot a feladat végrehajtásához, még akkor is, amikor több „ízülete” megsérült.

Kapcsolódó tartalom