Új típusú fogamzásgátlók veszélyeire figyelmeztetnek

Az angliai Nottinghami Egyetem kutatói megerősítették, egyes legújabb típusú fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb vérrögképződési kockázattal jár, mint a régebbi progesztogén tartalmú szerek.

A British Medical Journal orvostudományi folyóirat szerdai számában közzétett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy a progesztogén tartalmú hormontabletták egy újabb nemzedéke - amely drospirenon, dezogesztrel, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmaz - négyszeresére növeli a vénás tromboembólia (VTE) kockázatát szedőinél azokhoz képes, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát.

Világszerte a fogamzásképes nők mintegy 9 százaléka szed szájon át fogamzásgátlót, a fejlett ipari országokban 18 százalék. A kombinált fogamzásgátló tablettákról már régóta köztudott, hogy szedésükkel növekszik a vérrögképződés kockázata.

Ez azonban "az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a szájon át szedhető kombinált fogamzásgátlók és a vénás trombózis kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta 15 és 49 év közötti nők esetében felhasználva a brit egészségügyi ellátórendszer két nagy adatbázisát - magyarázta Yana Vinogradova, a kutatás vezetője.

Ez a kutatás is kimutatta, hogy bármely típusú szájon át szedhető kombinált fogamzásgátló a vénás tromboembólia (VTE) kockázatát hordozza szedőinél azokhoz a hasonló korú nőkhöz képest, akik nem szednek fogamzásgátlót, és akiknek egészségi állapota megegyezik a tablettát szedőkével.



A tablettát nem szedőkhöz képest mintegy két és félszeres a VTE kockázata azoknál a nőknél, akik a régebbi típusú - levonorgesztrel, noretiszteron és norgesztimát - hatóanyagú tablettát szedik. A tabletták - droszpirenon, desogesztrél, gesztoden és ciproteron hatóanyagot tartalmazó - új nemzedékét szedőknél mintegy négyszeresére növekszik a vénás tormboembólia kockázata.

A VTE kockázata esetükben akkor is mintegy kétszeres (1,5-1,8-szoros), ha azokhoz a nőkhöz viszonyítják, akik régebbi típusú kombinált progesztogéntartalmú - levonorgesztrel and noretiszteron hatóanyagú - fogamzásgátlót szednek.

"Ebben a kutatásunkban kimutattuk a trombózis nagyobb kockázatát a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták egyes újabb típusai esetében. Azonban perspektivikusan a trombózis keletkezésnek kockázata kisebb, mint a terhesség során fellépő trombózis kockázata. Nem javasoljuk, hogy a nők álljanak le, vagy változtassanak a tablettákon orvosi vélemény nélkül, mivel annak nem kívánatos következményei lehetnek, mint például a nem tervezett terhesség. Helyette, bárki, aki aggódik, vitassa meg az alternatívákat orvosával" - mondta Julia Hippisley-Cox professzor, a tanulmány társszerzője.