Új taggal bővült az ember családfája

Az ember családfájának eddig ismeretlen tagját képviselik azok az állkapocscsont- és fogkövületek, amelyekre 2011-ben bukkant egy nemzetközi antropológuscsoport az Etiópia északkeleti részén fekvő Afar-földön

Az Australopithecus deyiremeda nevet kapott faj mintegy 3,3-3,5 millió évvel ezelőtt élt a térségben a korai emberfélék leghíresebb képviselőjével, Lucyval együtt.



Az új faj Lucyhoz (Australopithecus afarensis) hasonlóan emberszerű és majomszerű vonásokat hordozott, de jegyei jelentős mértékben különböztek tőle, ezért gondolják a szakemberek, hogy teljesen különálló fajról van szó. Lucy csontvázát 1974-ben tárták fel, mintegy 50 kilométerre attól a helytől, ahol az új kövületeket megtalálták.

Arccsontjának felépítése és a kisebb fogak miatt jobban hasonlít saját nemünkre, mint Lucy fajának egyedei - mondta Yohannes Haile-Selassie, a Clevelandi Természettudományi Múzeum paleoantorpológusa, a felfedezésről a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Yohannes Haile-Selassie paleoantropológus összehasonlító elemzést végez az Australopithecus deyiremeda kövületen. (Fotó: Reuters)

Yohannes Haile-Selassie paleoantropológus összehasonlító elemzést végez az Australopithecus deyiremeda kövületen. (Fotó: Reuters)



A szakemberek Afar-földön találtak egy felső és egy alsó állkapocscsontot, valamint legalább három különböző egyedtől származó fogakat, más maradványokra nem bukkantak. Korábban ugyanez a kutatócsoport talált egy 3,4 millió éves részleges lábfejcsontot, nem zárható ki, hogy az új faj egyedéhez tartozhat - magyarázta Haile-Selassie.

Lucyval összehasonlítva az új fajnak sokkal markánsabb az alsó állkapcsa , pofacsontjai előrébb helyezkednek el a felső állkapcson, őrlőfogain vastagabb a zománc, felső és alsó zápfogai kisebbek - magyarázta Stephanie Melillo, a Max Planck Intézet emberi evolúció részlegének antropológusa.

A lelettel kapcsolatos egyik megválaszolatlan kérdés, hogyan sikerült boldogulnia Lucy faja mellett. "Riválisok lehettek, ha ugyanazokra a forrásokra támaszkodtak és ha hasonló túlélési stratégiájuk volt. A fogak különbözősége azonban arról árulkodik, hogy étrendjük eltért, vagyis talán nem ugyanazon táplálékforrásokért versengtek" - magyarázta Haile-Selassie.

Az Australopithecus deyiremeda felső állkapocscsontja. (Fotó: Reuters)

Az Australopithecus deyiremeda felső állkapocscsontja. (Fotó: Reuters)



Egy másik rokon, a Kenyanthropus platyops faj egyedei akkoron szintén a közelben, a mai Kenyában éltek.

Fajunk, a Homo sapiens mintegy 200 ezer évvel jelent meg. Az emberi nem legkorábbi ismert tagja mintegy 2,8 millió évvel ezelőtt élt. Korábban úgy hitték, hogy a 4-3 millió évvel ezelőtti tartományban bármely időszakban mindig csak egyetlen ősembertípus volt jelen, amelyből újabb faj fejlődött ki.

"A történet kezd egyre bonyolultabb válni, ahogy több ág jelenik meg az emberi törzsfejlődés fáján" - hangoztatta Melillo.