Elfogadták a rendeletet, jelentősen rövidülhetnek a kórházi várólisták

Jelentősen csökkenhetnek a nagyműtétek várakozási idői, miután elfogadta a kormány a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, igyekeznek ösztönözni a kórházakat, hogy vállaljanak pluszfeladatokat, ezért ezeknek a műtéteknek az elszámolása a finanszírozott volumenkorláton felül történik majd, és 10 százalékkal magasabb finanszírozási összeggel. Jelezte: erre ötmilliárd forint áll rendelkezésre. Azt várjuk, hogy jelentősen csökken a nagyműtétek várakozási ideje - mondta, hozzátéve, az utóbbi időben a korábbi programoknak köszönhetően már csökkentek a várakozási idők.

Zombor Gábor közölte: ezzel összefügg, hogy az egynapos sebészeti beavatkozások tekintetében a kormányrendelet eltörli a volumenkorlátot. Mint mondta, ez azért fontos, mert a várólistákon jelentős számban szerepelnek szemészeti műtétre várók, ezek a műtétek azonban egynapos ellátásban is elvégezhetők, így jelentősen csökkenhetnek a várólisták.

A kormányrendelet szól arról is, hogy bevezetik a 14 napos szabályt, azaz a szakorvosnak CT- és MR-vizsgálatra 14 napon belül kell időpontot kapnia.



Az államtitkár jelezte azt is, hogy a kormányrendelet néhány, az intézmények gazdálkodásával kapcsolatos szabályt is hatályon kívül helyezett, ami a kórházak esetében jövedelembővülést eredményezhet.

Zombor Gábor kitért arra is, hogy szerinte a Jobbik "lenyúlta" a kamarai javaslatot az ápolók megbecsüléséről, ezért nem támogatta az erről szóló határozati javaslatot a parlamentben. Az államtitkár azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint "lesöpörték" az ápolók megbecsüléséről szóló javaslatot az Országgyűlésben.

Elmondta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara márciusban kérte az államtitkárságot, hogy jöjjön létre egy ápolással, ápolókkal foglalkozó szervezeti egység az államtitkárságon belül, és újra legyen országos vezetőápoló, aki az államtitkárságon dolgozik. Erről megállapodtak az ágazati egyeztetésen az érdekképviseletekkel, és hozzá is láttak a megvalósításhoz, azonban a Jobbik ezt a kamarai javaslatot "lenyúlta" és határozati javaslatként nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Zombor Gábor elmondta: mivel ez nem a Jobbik saját javaslata volt, és már a megvalósítás küszöbén vannak, ezért ő maga sem támogatta a javaslatot.

Az állami fenntartású kórházak már megkapták a támogatást

Az állami fenntartású 99 kórháznak már átutalták a konszolidációs támogatást, a fővárosi Honvédkórház pénteken kapja meg a pénzt, a többi intézmény a jövő héten jut hozzá - jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Zombor Gábor emlékeztetett: az állam átvállalta minden magyarországi állami, egyetemi, egyházi fenntartású kórháznak - amelynek az egészségbiztosítási pénztárral szerződése van - a március 31-én fennálló, lejárt tartozását, ennek összege 59,2 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy az a 60 milliárd forint, amely a központi költségvetésből rendelkezésre állt erre a célra, teljes egészében elegendő a kórházak adósságkonszolidációjára - mondta Zombor Gábor.

 
Az ÁEEK május közepén közölte: sikeresen megállapodtak a legnagyobb beszállítókkal, és a megállapodás keretei szerinti szerződések aláírása zajlik a kórházak és a beszállítók között. A szerződések megkötése után a megállapodásokban rögzített összegeket - több mint 20 milliárd forint összértékben - még májusban átutalják.

Közölte, csütörtökön átutalták az állami fenntartású 99 intézménynek a pénzt. A Honvédkórház, amelynek a legnagyobb a tartozása és 3,9 milliárd forinttal részesül a konszolidáció összegéből, a két minisztérium közötti fejezetátcsoportosítás miatt pénteken kapja meg a támogatást, míg az egyházi fenntartású és az állami többségű gazdasági társaságok által fenntartott intézmények a jövő hét elején jutnak hozzá a pénzhez.

Minden forrás a kórházak rendelkezésére áll, hogy teljeskörűen, minden lejárt tartozásukat kiegyenlítsék, az 500 millió forint alatti tartozásokat is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Felidézte: az egyeztetés április 1-jén kezdődött meg. A tárgyalásokat folytató Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) minden intézménytől és beszállítótól bekérte a dokumentációkat a tartozásokról, számlákról, ezeket összesítették és ellenőrizték. Ezután készült el a támogatási dokumentum, amelynek alapján a pénzt az intézmények megkapták.

Zombor Gábor elmondta: az intézményeknek egy hónapjuk van hivatalosan arra, hogy a kisebb, 500 millió forint alatti tartozásokat váró beszállítókat kifizessék. Hozzátette, az ÁEEK az ellenőrzés során azt tapasztalta, hogy sok esetben nem egyeztek a kórházak és a beszállítók által közölt adatok, és előfordult, hogy olyan pluszköveteléssel álltak elő beszállítók, amelyek nem voltak indokoltak. Jelezte: kiderült az is, hogy bizonyos szolgáltatások, eszközök beszerzési ára eltérő az egyes kórházakban, annak ellenére, hogy ugyanattól a beszállítótól származnak, ezek pedig arra inspirálják az államot, hogy bizonyos szerződéseket "vizsgáljon felül".

Az államtitkár hozzátette: most is lehetőség van arra, hogy több intézmény közösen intézze a beszerezéseket, véleménye szerint a jövőben több ilyen együttműködés lesz. Kiemelte: a cél az, hogy a kórházak adósságnövekedése megálljon, de a kórházaknak is fegyelmezetten kell gazdálkodniuk. Zombor Gábor azt mondta, a nagy beszállítók "felelősséggel és tisztességgel" álltak a tárgyalásokhoz.

Kitért arra: a kórházak április 1-jei lejárt adóssága 84 milliárd forintot tett ki, ennek egy része beruházási, uniós forrásból lehívható összeg volt, amelyet az intézmények megelőlegeztek és valamilyen adminisztratív ok miatt még nem tudtak lehívni.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta: 194 ezer számlatételt kellett átnézniük. Jelezte, arra kérték a nagy beszállítókat, hogy csak a késedelmes teljesítésből eredő tényleges költségeiket hárítsák át, ezt a kérést minden beszállító akceptálta.

A konszolidációs folyamat menetrendje szerint a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik közötti egyeztető tárgyalások zajlanak.