Átköltöztették az űrállomás egyik modulját

Szerdán az űrállomás asztronautái a fő robotkarral új pozícióba mozgatták át az egyik modult.

A 10 tonnás, Leonardo nevet kapott állandó többcélú modult (Permanent Multipurpose Module) a Unity csomópontról a Tranquilityre vitték át. A manővert Terry Virts és Scott Kelly, a NASA űrhajósa felügyelte.

A módosítás része ama hosszú feladatlistának, amelynek végrehajtása lehetővé teszi majd, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) több látogató űrhajónak adjon otthont, a Leonardo átmozgatása révén fel is szabadult egy dokkolóport. Az asztronauták az év második felében installálják majd azokat a nemzetközi dokkolóadaptereket, amelyek révén az új típusú teher- és személyszállító űrhajók is csatlakozni tudnak a komplexumhoz.

A Leonardo a Discovery gyomrában 2011-ben. (Fotó: NASA/ESA)

A Leonardo a Discovery gyomrában 2011-ben. (Fotó: NASA/ESA)



A 16 méteres robotkart a Földről a quebeci és a houstoni központból felügyelték a háromórás művelet alatt.

A Leonardót az olasz ASI űrügynökség tervezte és fejlesztette ki rakomány és kísérletek felszállítására a NASA űrsiklóinak gyomrában. Miután pajzsát és az érkező űrhajók számára láthatóságát módosították, hét misszió után, 2011-ben állandó pozíciót kapott a komplexumon. Gyomrában többek között tartalék alkatrészeket és élelmiszert tárolnak, és van benne egy tárolószekrény is, amelyben az űrhajósok személyes tárgyaikat tarthatják.

A Leonardóért cserébe a NASA beleegyezett, hogy az ASI felküldje asztronautáit, többek között így jutott fel a jelenlegi legénység tagjaként az Európai Űrügynökség égisze alatt Samantha Cristoforetti.

A Leonardo a Canadarm-2 markában szerda reggel. (Fotó: NASA TV)

A Leonardo a Canadarm-2 markában szerda reggel. (Fotó: NASA TV)



A NASA az év második felében tervezi a Harmony modul átalakítását elsődleges dokkolóporttá. Az év elején Virts és a 42-es expedíció parancsnoka, Barry Wilmore három űrséta során helyezte ki az ehhez szükséges kábeleket.

A Boeing és a SpaceX által jelenleg fejlesztett első emberes űrhajók a tervek szerint 2017 második felében érkeznek az állomásra.