A nemzeti közműszolgáltatót szolgálja az Elmű és az Émász megvétele

A magyar állam és a német RWE közötti jövőbeni tranzakció része lesz az a tudás is, amely a német állami, illetve magánkézben lévő vállalatoknál felhalmozódott, és ezt Magyarország jól tudja majd hasznosítani - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtök este az M1 aktuális csatorna hírműsorában.

A szóvivő szerint hosszú és tartalmas tárgyalási folyamat eredményeként született meg az a szándéknyilatkozat a magyar kormány és az RWE között, amely egyebek mellett rögzíti, hogy MFB megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát.
A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az MFB 2016 januárjáig akarja megszerezni az Elmű és az Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát.

A műsorvezető kérdésére válaszolva megjegyezte, hogy egy ilyen tárgyalás "soha nem könnyű", hozzátéve, nagyon hasonló folyamatok játszódtak le, mint amikor a bankszektor nemzeti tulajdonba vételével kapcsolatban folytak az egyeztetések. Rámutatott, hogy az RWE-vel folytatott tárgyalások eredménye valójában azért is fontos, mert a kormány igyekszik megteremteni annak alapjait, hogy a nemzeti közműszolgáltató a gázszolgáltatás mellett az áramszolgáltatást is elindíthassa.

A Miniszterelnökség csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a felek közös célja, hogy együttműködésükkel hozzájáruljanak a magyar fogyasztók áramellátásának biztonságához, az energiaárak kedvező szinten tartásához, továbbá az ország fenntartható gazdasági és energiapiaci fejlődéséhez. Megjegyezték azt is, hogy megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás "villamos energetikai lábának" kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.

A megállapodás kitér arra is, hogy az MVM Magyar Villamos Művek a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a Mátrai Erőművet üzemeltető társaságban, és szoros együttműködést alakíthat ki az RWE-vel az észak-magyarországi lignitvagyon hosszú távú kiaknázását szolgáló erőművi és bányászati fejlesztésekért.