Palmüra romjai között végzett mészárlást az IÁ

Ókori római amfiteátrumban végeztek ki húsz férfit szerdán Szíria középső részén, az ókori nevén Palmüraként ismert Tadmur városában az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet emberei. A helyi lakosságot beterelték nézőseregnek az ódon stadionba.

Az agyonlőtt elítélteket azzal vádolták, hogy gyaníthatóan együttműködtek a szíriai kormányerőkkel. Mindezt az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet tudatta világhírügynökségekkel.



Az IÁ a múlt hét közepén foglalta el Tadmurt és így az ókori romvárost, amely műemlékei révén a világörökség része. Ez az első település, amelyet a terrorszervezet a szíriai kormányerőktől hódított el, nem pedig a kormány ellen lázadó más felkelőktől. Az OSDH adatai szerint egy hét alatt legalább kétszáz embert gyilkoltak le a városban az IÁ fegyveresei, hatszázat pedig fogságban tartanak.

Kedden a szíriai régészeti hivatal vezetője azt mondta, hogy Palmüra romváros műemlékei sértetlenek, az Iszlám Állam még nem tett kárt bennük, ám hozzátette: továbbra is tart attól, hogy a dzsihadisták felrobbantják a kétezer éves, római kori és más romemlékeket, szobrokat. Szerdán már olyan hír is érkezett, miszerint a dzsihadisták egy múzeumban megrongáltak ókori szobrokat.

A terrorszervezet világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok.

Kapcsolódó tartalom