Nyolcezer liter tejet zároltak

A május 6-án kezdett kéthetes célellenőrzés alatt országszerte 218 forgalmazó helyen mintegy 300 tételt vizsgáltak a szakemberek, nyomon követhetőségi problémák miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági felügyelői mintegy 8000 liter tejet zároltak.

A Nébih ellenőrei elsősorban az olcsó áron értékesített importált fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálták nagykereskedelmi létesítményekben, különösen az első magyarországi tárolási helyeken, a kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben, szállodákban, éttermekben és a közétkeztetésben.



A Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának szakemberei 17 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomon követhetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszer-biztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak, a nyomon követhetőségi hiányosságok miatt két esetben, három tételnél összesen mintegy 8000 liter mennyiségre kellett forgalmi korlátozást elrendelni.

A különféle félkemény sajtokból 65 mintát vettek az ellenőrök növényi zsírtartalom laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálatok még nem fejeződtek be. Eddig 38 végleges eredményből 3 tartalmazott növényi zsírt, de azt megfelelően jelölték is a csomagoláson.