„Nem költök”-nappal és bevásárlólistával is spórolnak a háziasszonyok

Bár minden háztartás egyedi eset, kis odafigyeléssel és néhány trükkel havonta akár több tízezer forinttal is több maradhat a zsebünkben – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, amelyből kiderült: vannak, akik lukas cipőben járnak, mégis lecsapnak – hitelre – a legújabb, akár 200 ezer forintba kerülő mobiltelefonra is.

A műsor körkérdésére adott válaszokból az derült ki, hogy sokan bevásárlólista segítségével próbálnak spórolni, csak azzal indulnak az áruházakba, illetve csak annyi pénzt visznek magukkal, amennyire szükségük van. A megvett termékek legalább 20-40 százaléka ugyanis nem tervezett kiadás, azaz azért vesszük meg az adott árucikket, mert megakad rajta a szemük.

A válaszadók elmondták azt is: többnyire a magyar termékeket keresik, figyelnek a minőségre is, de azért sokan elismerték: felesleges dolgokra, nem feltétlenül szükséges ruhaneműre is költenek. Az összeállításból kiderült: aki oda akar figyelni a kiadásaira, az nem vásárol unalmában, sőt, jó tanácsként elhangzott az is, jó, ha minden héten tartunk „nem költök”-napot.
Hallgassa meg az összeállítást!

Fizetéstől fizetésig

Ha abból indulunk ki, hogy a magyarok 18 százalékának van 3 hónapra elegendő megtakarítása, akkor látszik, hogy ez egy nagyon sokakat érintő probléma – mondta az adásban Csernok Miklós, a Kiszámoló blog szerzője. A legtöbb ember úgy él, hogy fizetéstől fizetésig próbál elevickélni, miközben fogalma sincs róla, mire költött, mennyit kellene félretennie, holott az első lépés a tudatosság elérése lenne – folytatta. Tervezzük meg, mire akarunk költeni, és azt is, mennyit szeretnénk félretenni – tanácsolta.

Minden ember és háztartás egyedi eset, lehetőségeit meghatározza például, hogy mennyi és milyen hitele van, milyen életszínvonalon és hol él, azaz kinek-kinek csak személyre szabott tanácsokat lehet adni, az azonban általános érvényű szabály, hogy nem szabad többet költeni annál, mint amennyit valaki keres. Alapigazság: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – jegyezte meg.

 

Bihartorda, 2012. március 1. Nők vásárolnak Bihartordán, a helyi önkormányzat működtetésében nyílt szociális boltban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egy helyi önkormányzat működtetésében nyílt szociális bolt Magyarországon.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt



Lukas cipő és 20 ezres telefonszámla

Csernok Miklós példaként említette egy család esetét, amely tanácsadásért fordult hozzá. Mint mondták, éheznek. Majd kiderült, hogy csak kábeltévére havi hétezer forintot költenek. Akkor miért kell ekkora csomag? – tette fel a kérdést. Sokan túl nagy lábon élnek, szó szerint lukas cipővel mennek befizetni egy 20 ezres telefonszámlát.

Át kellene gondolni a prioritásokat, és a bevételekhez kellene igazítani a kiadásokat. Ha valaki nem tudja, mire és mennyi pénzt költött, hogyan akarja kontrollálni a pénzügyeit? Ha nincs rá pénzem, ne vegyek 200 ezres telefont! – jelentette ki.

Mibe érdemes befektetni?

A mai alacsony kamatkörnyezetben, illetve a tranzakciós adó miatt nagyon kis összeget gyakorlatilag nem éri meg bankba tenni, mert annak a költségei elvihetik a hasznot – mondta kérdésre válaszolva Csernok Miklós. A megtakarítás megtervezésekor fontos, hogy mennyit, milyen távra és milyen célra szeretnénk félretenni – folytatta.

Ötéves időtartamra például érdemes lehet az államkincstárnál tartós befektetési számlát (tbsz) nyitni, amely kamatadómentes hozamot biztosít, és azon ötéves Prémium állampapírt elhelyezni, amely az infláció felett 3,5 százalékot kamatozik évente. Rövidebb távra, nem tbsz-számlára akár havonta lehet 3 százalékra állampapírt venni – tette hozzá.

A gyerekek tudatossága

Szükséges belátni, hogy a rövid távú prioritások helyett fontosabb a hosszú távú gondolkodás, ehhez az kell, hogy a jelenben döntsünk tudatosan – foglalta össze véleményét ugyancsak a Napközben adásában Noviczki Csilla, a Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület jogi szakértője.

Felhívta rá a figyelmet: az egyesület honlapot üzemeltet gyerekek részére, amelynek segítségével a pénzügyi tudatosságukat próbálják növelni. A gyerekek fogékonyak, és érdekli is őket a téma – hangzott el a Napközben műsorában.