Kúszósül született Miskolcon

Észak-amerikai kúszósülökkel Magyarországon jelenleg csak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban lehet találkozni. Itt mindenesetre láthatóan jól érzik magukat, hiszen minden év tavaszán világra jön egy-egy utód is.

Két évvel ezelőtt mutatkozott be ez az állatfaj az állatkert látogatóinak, és már abban az évben utóddal is gyarapodott. Tavaly tavasszal sem maradt a kis család gyermekáldás nélkül, idén áprilisban pedig megszületett a harmadik miskolci kúszósülkölyök - áll az intézmény közleményében.

Kúszósülkölyök. (Fotó: Veress Tamás)

Kúszósülkölyök. (Fotó: Veress Tamás)



Az észak-amerikai kúszósülök – más néven urzonok (Erethizon dorsatum) – utódai nagyon fejletten jönnek világra, születésükkor már a szülők kicsinyített másai. Tüskéik már pár nap után olyannyira megkeményednek, hogy hatékony védelmet nyújtanak a ragadozókkal szemben. Néhány napos korukban erős karmaikkal már képesek önállóan közlekedni a fákon is.

A rágcsálókat általában nagyon szapora állatnak ismerjük, a kúszósülök azonban különlegesek ezen a téren, hiszen évente csak egyszer szaporodnak, hét hónapos vemhességi idejük is hosszúnak tekinthető, és egy alkalommal többnyire csak egyetlen utód lát napvilágot. Négy-öt hónapos koráig anyatejet fogyaszt, ám már egy hónapos korában elkezdi kóstolgatni a felnőttek táplálékát. Tavaly azonban a Miskolci Állatkertben az állatok gondozói éppen azt figyelték meg, hogy az anya még az egyéves kölykét is engedte szopni.

Kúszósül-kölyök (Fotó: Veress Tamás)

Kúszósülkölyök (Fotó: Veress Tamás)



A kúszósülök nem csak Magyarországon, de Európa más állatkertjeiben is ritka állatok. Kontinensünkön jelenleg összesen 60 kúszósült tartanak számon, közülük néggyel lehet a Miskolci Állatkertben találkozni. A kölyökszületés pedig még ennél is ritkább esemény, hiszen a miskolcival együtt egész Európában csupán öt kúszósül született eddig az idei évben.