Euroszkeptikus politikus lesz az új finn külügyminiszter

Helsinkiben eldőlt szerdára, hogy egy euroszkeptikus politikus lesz a napokban megalakuló új kormány külügy- és európai ügyi minisztere, de őt egy EU-párti pénzügyminiszter fogja ellensúlyozni a kabinetben.

Timo Soini, a Finnek párt elnöke, aki korábban élesen ellenezte, hogy az Európai Unió újabb mentőcsomagot nyújtson Görögországnak, szerdai sajtótájékoztatóján a korábbiaknál valamivel pragmatikusabb hangot ütött meg. Úgy fogalmazott: "Finnország aktív, gyakorlatias és célorientált tagállam. Építően bíráló és együttműködő módon fogja kombinálni a nemzeti és a közös európai érdekeket".
A finn gazdaság teljesítménye három éve csökken, miközben az államadósság növekedése miatt figyelmeztetést kapott Brüsszeltől.

Alexander Stubb, az előző kormányfő pénzügyminiszter lesz az új kormányban. Ő kimondottan EU-párti. Kemény feladata lesz egy többéves megszorító gazdasági program végrehajtása. A kormány 2030-ig 10 milliárd eurót akar megtakarítani, főleg a szociális támogatások megkurtításával és az egészségügy átszervezésével. Ebből az összegből 4 milliárdot akar kivonni a költségvetésből 2019-ig. Egyes intézkedések fájdalmasak lesznek, de szükség van rájuk - mondta a tájékoztatón.



Soini "finnjei" és Stubb Nemzeti Koalíciós Pártja mellett Juha Sipilä leendő miniszterelnök Centrumpártja alkotja a jobboldali koalíciót, amely a 200-ból 124 képviselői helyet szerzett meg a finn törvényhozásban az áprilisi választásokon. Miután Soini feladta a korábbi ellenkezését, mindhárom párt jelezte, elfogadhatónak találnának egy harmadik gazdasági mentőcsomagot Görögország számára az euróövezeti mentőalap jelenlegi keretein belül.

Sipilä gazdasági csúcsvezetőből lett politikus, és azt ígérte, hogy vállalatirányítási stílust honosít meg a kormányában. Várhatóan pénteken iktatják be az új kabinetet.