ÁSZ: ha valaki nem jól gazdálkodik a közpénzzel, „fel kell állítani”

Az ÁSZ vizsgálatainak tapasztalata, hogy az állami vagyon működtetéséhez a megfelelő személyi feltételeket is hozzá kell igazítani, világos követelményeket kell felállítani a menedzsmentnek, a piaci viszonyokhoz igazodó javadalmazási rendszert kell kidolgozni, ha kell, akkor emelni kell a vezetők bérét - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtök este, hozzátéve, ugyanakkor elvárható, hogy a közszolgáltató cégek jó minőségű munkát végezzenek.

Az ÁSZ elnöke elmondta: az állami cégek gyakran sok százmilliárd forint értékűek, esetükben ugyanolyan munkaerőpiaci helyzet van, mint a magáncégeknél. Különbség van ugyanakkor nemcsak a bérekben, de abban is, hogy világos célt tűznek-e a menedzsment, a vezetők elé, értékelik-e évente a teljesítményüket, és az összefügg-e a javadalmazásukkal.

Az ÁSZ elnöke megemlítette például a BKV korábbi helyzetét , ahol "gondatlan vezetői kifizetések voltak", nemcsak bűncselekményekből, hanem a rossz gazdálkodásból adódóan sok millió forintot kapott egy-egy vezető, "miközben tudtuk, hogy veszteséges a cég".

Az ÁSZ megvizsgált különböző rezsicégeket, ahol kiderült, hogy az önköltségszámítást, a számviteli törvény előírásait nem tartják be, az önkormányzatoknál ráadásul sok esetben maguk határozzák meg saját követelményrendszerüket, legyenek azok közlekedési, vízmű-, távhő- vagy hulladékszállító cégek.



Domokos László kiemelte: az egyetemeknél is azt tapasztalták, hogy a szenátusok öt év alatt egyetlen alkalommal sem tűztek ki célt a rektorukkal szemben, és a teljesítményüket sem értékelték. Ez a gyakorlat meghaladta a korát, ez komoly gond. E cégeknek irányítása "nem nőtt" fel, miközben a világ előre haladt - mutatott rá Domokos László. Kifejtette: nem a magas összegű premizálás a jó gyakorlat. A munkaerő-piaci bérekhez illeszkedő alapbéreket kell adni, és ezzel párhuzamosan világos követelményeket kell megfogalmazni a vezetőkkel szemben.

Domokos László kiemelte: az ÁSZ szerint,ÁSZ". A javadalmazást a piaci körülményékhez kell igazítani, ha kell, akkor legyenek a mostaninál magasabb bérek. A piacon nem ritkák a 4-10 millió forint közötti bérek a versenyszférában, persze nem biztos, hogy el kell érni ezeket a 10 milliós béreket - fogalmazott.

Domokos László kijelentette: sok millió ember napi életminőségét határozzák meg a közszolgáltatások, "elvárható, hogy jó minőséget kapjunk ezektől a közszolgáltató cégektől".