Amit ez a mobilszoftver nem tud, az nincs is

Total Launcher – nem túl szerény név, de igaz. A kiváló ssLauncher fejlesztője előállt újdonsült kezelőfelületével, ami mindent, de mindent tud.

Pazar választék található a Google Áruházban launcherekből, melyekkel kisebb vagy nagyobb mértékben átalakíthatjuk az Android kezelőfelületét. Éppen ezért a Total Launcher esetében nem is ez a legfontosabb, hiszen számtalan más launcherrel is annyira átszabhatjuk a droid kinézetét, hogy még a Googleplexben, Mountain View-ban sem ismernek rá. A Total Launcher attól „totális”, hogy nem áll meg az ikonok, effektek, hátterek cserélgetésénél, méretezésénél, vele a felhasználó az összes részletet pontosan a maga ízlésére alakíthatja.

Természetesen van ebben a launcherben is 3D, elérhető a csilivili – ha akarjuk –, csak mivel vérbeli linuxos programozó alkotta, a dinamikus szövegek és képek, látványelemek nem terhelik a rendszert, nem fogják vissza az erőforrásokat, hanem az esetek többségében gyorsabbak a gyári beállításoknál. Így aztán jobban pörög vele egy régi mobil is.

Alább egyszerű példán, mindössze négy mintaoldalon mutatjuk be, mennyire személyre szabható a rendszer. (Hogy az alábbi tipográfiai megoldás kinek tetszik, kinek nem, esetünkben nem igazán fontos: az alábbi beállítás csupán az átszabhatóságot illusztrálja.)

Total Launcher screenshoot

A négy oldal végtelenítve körbeforog, a második kép a „Home” oldal. A háttérkép egy vízen himbálózó csónak fekvő képe, ami a kijelzőn végig „csúszik”: tetszőlegesen beállítható, hogy az egyes rajta elhelyezett elemek – számok, szövegek, képek, widgetek – külön-külön milyen színűek és egyenként szabályozható, hogy mennyire átlátszóak. Ezzel kiderül a launcher legnagyobb hátránya is: bár letölthetők hozzá sablonok, legfeljebb kiindulópontnak alkalmasak, hiszen csak mi találhatjuk ki, mire van szükségünk. Magyarán szólva a Total Launchert nem lehet letölteni és egy-két érintéssel beállítani, mert a betűmérettől a színekig mindent definiálni kell.

Balról az első képernyőn, fenn, a három kép gyorshívó telefonpartnerekhez – mondani sem kell, bármilyen képek lehetnének, s érintésük tetszőleges appokat el tudna indítani. Alattuk két ikon, az Evernote élő beszédet szöveggé alakító indító widgetje, valamint a kamera található: rajtuk kívül csak a gyakran használt alkalmazások szöveges ikonjai vannak az oldalon. Eggyel jobbra, a „Home” oldalon felül az aktuális időjárás csíkja, ami megérintve frissül, s ad előrejelzést; alatta a naptár figyelmeztetése a legközelebbi teendőről, ezt érintve a definiált naptáralkalmazás indul el. Szöveges ikon a „Telefon”, az „Üzenetek”, a „Gmail”, a „Hangouts”, jobb felső sarkukban látható az elmulasztott értesítések száma. Dinamikus szöveg (nem widget, nem pazarol rendszermemóriát) jeleníti meg az akkumulátor töltöttségét („67%”), a hőmérsékletét („26,3°”), nagybetűkkel kiírva, valamint számmal megjelenítve a naptári napot.

Harmadik oldalra ennek a Total Launchernek a felhasználója naptár előnézetet, valamint egy Waze navigáció widgetet állított be. (Ez utóbbi ugyan widget, de csak megérintve frissül.) A negyedik oldalon az összes alkalmazás jelenik meg, három dimenzióban, függőlegesen görgethetően – ezeket az ikonokat is ki lehetett volna cserélni, esetünkben maradt az alapbeállítás. Természetesen tetszőleges mennyiségű további oldalt lehet létrehozni, igény szerint.

Az innen letölthető Total Launcher nem igényli a legújabb Android meglétét, már 4.0.3-as verziótól felfelé működik.