1200 milliárdon osztozhatnak a megyeszékhelyek

A megyék és a megyei jogú városok 2020-ig 1200 milliárd forint uniós forrást közvetlenül oszthatnak majd el, ebből egy Fehérvár nagyságú város 20-25 milliárd sorsát saját maga tudja befolyásolni - nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a feol.hu-nak a Modern városok program keretében Székesfehérvárral kötött megállapodás kapcsán.

Székesfehérváron életminőség-javító fejlesztések kezdődnek, kibővül a belváros, hangversenyterem, valamint multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok épül, és lakásépítési program indul Orbán Viktor miniszterelnök keddi bejelentése szerint a Modern városok program keretében.

A Fejér Megyei Hírlap online felületén szerdán megjelent interjúban Lázár János megjegyezte: Székesfehérvár mint az ország meghatározó gazdasági centruma kiemelt helyzetben van, a kormány minden támogatást meg fog adni annak érdekében, hogy még erősebb legyen a gazdasági növekedés. Emlékeztetett: 2013-ban tettek egy ígéretet, miszerint a műszaki képzés nem megszűnik, hanem megerősödik a városban. Ennek első lépése a geoinformatikai kar megmentése volt, 2016 szeptemberétől pedig elindul a gépészmérnökképzés, amely kifejezetten a fehérvári ipar igényeit szolgálja ki.



A Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözéséről elmondta: továbbra sem zárták le a kérdést, de presztízscsaták zajlanak, miközben senki nem tudott még egyetlen észérvet sem felhozni a költözés ellen.
Lázár János szerint Székesfehérvár történelmi jogán is azon városok közé tartozik, ahová biztos, hogy "még ebben a kormányzati ciklusban kihelyezésre kerül állami főhatóság"; június 6-án, amikor egyéves lesz a kormány és Orbán Viktor értékeli a minisztériumok munkáját, ez a kérdés biztosan napirenden lesz.

"Én magam, már csak hasonló korunk okán is, nagyon támogatom Cser-Palkovics András városvezetői törekvéseit és azt a meglátását, hogy ebben az országban vízfejszerűen, Budapesten működik minden minisztérium. Ennek semmilyen racionális oka nincsen, csak a szokásjog és a sznobizmus" - fogalmazott.

Az Árpád-ház programról, amely a fehérvári Nemzeti Emlékhely sorsát hivatott rendezni, kiemelte: a bazilika romjai körüli állapotokon láthatóan van min javítani. Leszögezte, "gagyi dolgot" nem érdemes csinálni, igazi történelmi emlékhelyet kell létrehozni.

Lázár János a Seuso-kincsekről elmondta: van egy magántulajdonban lévő tárgycsoport külföldön, ami biztosan a Seuso-kincsekhez tartozik, ennek megszerzésére folyamatosan lépéseket tesznek, de további részleteket nem árult el. Hozzátette: azt a lehetőséget sem zárhatják ki, hogy további, a kincsekhez tartozó tárgyak lehetnek még valahol, például Ukrajnában, ahol nemrégiben bukkantak fel a Seuso kancsókhoz nagyon hasonló tárgyak. Kijelentette: amennyiben sikerül újabb leletegyüttest vásárolni, az Fehérvárt is gyarapítani fogja.