Obama szerint Oroszország egyre agresszívabb

Ukrajnában egyre erőszakosabban lép fel Oroszország, illetve a vele szövetséges szakadárok – véli Barack Obama amerikai elnök, aki a NATO főtitkárával az Iszlám Államról is tárgyalt.

Barack Obama amerikai elnök elítélte és "egyre agresszívabbnak" nevezve Oroszország és a kelet-ukrajnai szakadárok magatartását, amikor kedden a washingtoni Fehér Házban fogadta Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát.



Stoltenberg volt norvég kormányfő, aki jelenlegi minőségében először jár az elnöki hivatalban, hangsúlyozta az amerikai erők európai jelenlétének fontosságát, valamint "a kollektív védelem hidegháború vége utáni legjelentősebb megerősítésének" jelentőségét. A NATO-főtitkár szerint a megbeszélésen egyetértés alakult ki abban, hogy a szövetségnek "új biztonsági környezettel" kell szembenéznie, és szükség van az Egyesült Államok vezető szerepére. A Krímmel és Ukrajnával kapcsolatban sürgette a minszki megállapodás végrehajtását és az orosz egységeknek az országból történő kivonását.

Barack Obama (j) és Jens Stoltenberg Fotó: EPA/Dennis Brack / POOL



Barack Obama rámutatott, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Irakban és Szíriában jelent veszélyt, de Líbia miatt kelet mellett délre is figyelnie kell a NATO-nak. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik a NATO-beli szövetségeseivel a más országokkal való összefogásban a terrorszervezet elleni harcban. Obama elmondta, hogy az észak-atlanti szövetség mind a 28 tagállama tagja az iraki kormányt az IÁ fegyvereseivel szemben támogató koalíciónak.

Stoltenberg kijelentette, hogy  a NATO megfelelő feltételek esetén kész segíteni Líbiának, valamint felszólította a szövetség tagállamait, hogy hagyjanak fel a védelmi kiadásaik csökkentésével.

Obama az alkalmat felhasználva sürgette, hogy az amerikai szenátus tegye túl magát az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtésével kapcsolatos nézetkülönbségein. A metaadatok megfigyelésére vonatkozó törvényi felhatalmazás június 1-jén lejár, ezért az elnök felszólította a szenátorokat, hogy az ülésszakok közötti jelenlegi szünetben is dolgozzanak a probléma megoldásán.

Kapcsolódó tartalom