Ma befejeződnek az idei tavaszi írásbeli érettségik

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 17 idegen nyelvből 86 helyszínen 279 vizsgázó, emelt szinten 12 idegen nyelvből 43 helyszínem 207 vizsgázó tesz érettségit.

Délután középszinten a központi követelményekre épülő vizsgatárgyak közül a katonai alapismeretek (33 helyszínen 216 diák), pszichológia (5 helyszínen 18 diák), és a természettudomány (1 helyszínen 2 diák) vizsgatárgyakból tesznek az érettségizők írásbeli vizsgát.

Emelt szinten gazdasági ismeretek (8 helyszínen 20 diák) és katonai alapismeretek (10 helyszínen 33 diák) vizsgatárgyakból lesz érettségi vizsga. Ezzel lezárulnak az írásbeli vizsgák, amelyeket az emelt szintű szóbelik követnek június 4. és június 11. között. A középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 15-26.



A diákok az érettségik alatt együttesen mintegy 425 700 vizsgát tesznek le. Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 44 130 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján. A mintegy 425 700 vizsgából 42 400 vizsga emelt szintű, 383 300 pedig középszintű vizsga.

A szóbeli vizsga - beleértve a tételhúzást is - reggel nyolc óra előtt nem kezdhető meg és legfeljebb tizennyolc óráig tarthat. A vizsgázónak legalább harminc perccel korábban meg kell jelennie a vizsga helyszínén.

A szóbeli tételsorokat a szaktanárnak a részletes vizsgakövetelmények alapján, a vizsgaleírás szerint kell elkészítenie. A vizsgabizottság elnökének - hasonlóan az írásbeli vizsgadolgozatokhoz - a jóváhagyás előtt jogában áll minden egyes szóbeli tétel ellenőrzése. Középszinten egy napon legfeljebb 36-40 szóbeli felelet meghallgatására, értékelésére van lehetőség.

A vizsgaszabályzat nem írja elő, hogy egy adott vizsgázó összes szóbeli vizsgáját ugyanarra a napra kell beosztani. Lehetséges tehát, hogy a vizsgázó különböző vizsgatárgyakból különböző vizsganapokon tegyen szóbeli vizsgát.