Erre figyeljen, ha időjárási jóslatokra alapozza a nyaralását

Igény van rá, és rendre születnek is hosszú távú meteorológiai előrejelzések, de hogy érdemes-e hozzájuk igazítani a nyaralást vagy bármilyen időjáráshoz kötött programot, az erősen vitatott.

Bárhogy lesz, úgy lesz, a jövőt nem sejthetem – szól az egyik régi sláger refrénje, ám ezt sokan nem fogadják el, különösen, akik a nyaralásukat jó előre el akarják tervezni, vagy akik egyszerűen csak kíváncsiak. Az ő igényeikre alapozva rendre jelennek meg hosszú távú, akár egész évre szóló időjóslások. Ezek értelméről, megbízhatóságáról nincs egyetértés a meteorológiai előrejelzéssel foglalkozók között.



Ha eső lesz

Pár hónapja például Dominik Jung meteorológus is arra vállalkozott, hogy mankót adjon a nyári szabadságukra készülők tömegeinek, amikor az egyik legnépszerűbb német napilap, a Bild internetes oldalán a meleg évszak várható alakulásáról beszélt. A Wetter.net szakembere kifejezetten rossz hírekkel szolgált, kijelentette, hogy az idei nyár pocsék, sőt hátborzongató lesz.

Elsősorban a május és az augusztus alakul a sokéves átlaghoz képest kedvezőtlenebbül, a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklettel és több csapadékkal. A napfényimádókat azonban vigasztalhatja, hogy szerinte a június és a július nem lesz ennyire kellemetlen. Bár konkrét figyelmeztetéseket fogalmazott meg, hozzátette, vagy beválik a jóslata vagy nem, az esély mindkettőre 50 százalék.

Jupiter és a nyaralók

Magabiztosabban nyilatkozott Dávid Mihály okleveles vízépítő mérnök, aki több mint negyven éve készít egész éves előrejelzéseket napra lebontva. A nyíregyházi időjós a hirado.hu-nak azt mondta, jóslatai majdnem mindig beválnak, ami szerinte egyedi számítási módszereinek köszönhető.

Mint mondta, rájött, hogy a légkör mozgására nem csak a nap hője, hanem a hold gravitációs ereje is hatással van, ahogyan a tengerekre is. Sőt, a sokkal távolabbi égitestek is, így a bolygók, például a Jupiter, befolyásolják a szeleket. A metódusa részleteiről nem kívánt beszélni, de arra kitért, tudományos körök úgy vélik, az efféle hatások annyira gyengék, hogy lényegében nem alakítják a földi időjárást.

Budapest, 2011. június 6. Egy lány szalad a jégesőben Budapesten, a Stáhly és Márkus Emília utca kereszteződésénél. (MTI-fotó: Kallos Bea)

(MTI-fotó: Kallos Bea)



Dávid Mihály szerint a kritikák dacára papírra nyomtatott jóslatai kedveltek, azt mondta, több tízezer fogy belőlük évente az újságosoknál és a postán, illetve közvetlenül tőle is rendelnek. Úgy véli, módszere helyességének ez a legfontosabb visszaigazolása.

A következő hónapok időjárásáról a hirado.hu-nak azt mondta, a következő két hideg lesz, majd június közepén, második felében kánikulai meleggel számolhatunk. Július hónap közepe és vége is hasonlóan alakul, majd augusztus elején kissé lehűl a levegő, aztán 10-e után még inkább.

Van, aki az egész világra jósol sok hétre előre

A nyíregyházi mérnök kiadványán kívül az interneten is sok hosszú távú előrejelzést találni, van, amelyik például augusztusra is azt jósolja, hogy igazi nyárias időjárás jellemzi majd. Magyarország hosszú távú időjárására külföldi website-okon is megjelennek jóslatok, például az egyik amerikai kereskedelmi időjárás-előrejelző, az 1962-ben alapított AccuWeather oldalán. A cég sok hétre előre ad jóslatokat számos ország, város időjárására.

Az OMSZ nem száll be

Hasonló szolgáltatás az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján nem érhető el. Ezzel kapcsolatban Gaál Áron, az előrejelzési osztály vezetője a hirado.hu-nak azt hangsúlyozta, hogy készülnek ugyan akár hat hónapra előre is meteorológiai számítások, de megbízhatóságuk messze nem éri el az a szintet, ami a hét-tíz napos előrejelzésekre jellemző. Ennek oka a légköri folyamatok összetettsége – tette hozzá.

Kísérletképp mérvadó szakmai műhelyekben is készülnek ugyan hosszú távú előrejelzések, de épp a fenti ok miatt azokat nem hozzák nyilvánosságra. Az időjárás olyan bonyolult, kaotikus rendszer, hogy hosszabb távon a legkisebb kezdeti eltérés is nagyon más időjárást eredményezhet, mint amit a számítások jósoltak. Ez azonban nem jelent azt, hogy az aktuális időjárást eredményező soktényezős rendszer modellezése, illetve a kutatások nem jutnak el egyszer olyan szintre, hogy hosszabb távra is valóban megbízható előrejelzések készüljenek.

Még nem jött el az idő

Néhány hete jelent meg hír arról, hogy tovább javulnak az előrejelzések beválási számai, miután újra frissítették a két széles körben használt globális előrejelző szoftver egyikét, az európai ECMWF központét. A beszámoló szerint jóval pontosabbak lesznek a magaslégköri előrejelzések, és javulás várható a csapadék, a nedvesség és a felszíni hőmérsékletet tekintve is.

Gaál Áron ennek kapcsán megjegyezte, hogy az előrejelző szoftverek valóban fejlődnek, de ez nem azt jelenti, hogy eljött a hosszú távú jóslások ideje.

Az OMSZ hétnapos országos előrejelzését itt nézheti meg.