Vajna: a magyar film felforgatta a cannes-i fesztivált

nagyon boldogok vagyunk, hogy a zsűrire és az emberekre hatott a film

A második legrangosabb elismerést, a zsűri nagydíját kapta Nemes Jeles László filmje, a Saul fia. Andy Vajna filmügyi kormánybiztos azt mondta: a hatalmas siker új lendületet adhat a fiatal magyar rendezőknek is.

Hatalmas tapsviharral fogadták a 68. cannes-i filmfesztiválon Nemes Jeles László filmjét, amely megkapta a zsűri Nagydíját. Ekkora elismerést utoljára 1984-ben ért el magyar alkotás. A díjat Mads Mikkelsen adta át Nemes Jeles Lászlónak, aki láthatóan zavarban volt a színpadon. A díjátadó után a rendező legfőképp a stábnak köszönte meg azt, hogy hittek benne.

Ez a legjobb hely arra, hogy bemutassuk a filmünket – mondta a rendező. Mindenki megismerheti ezt a filmet és a témát, amivel foglalkozik- tette hozzá. „Szóval nagyon boldogok vagyunk, hogy a zsűrire és az emberekre hatott a film és jó érzés, hogy az egész világon be fogják mutatni, nagyon boldogok vagyunk.”

A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a helyszínről a díjátadó után az M1 Híradójának azt mondta: a film rendezőjét mindenki elismerő szavakkal méltatta. A film producere pedig azt mondta: egyelőre még keresik a szavakat és nem győzik fogadni a gratulációkat a filmes világból.

A film az auschwitzi koncentrációs táborban játszódik a sonderkommando egyik képzeletbeli zsidó tagjának, Auslaunder Saulnak az utolsó másfél napját meséli el. A korábbi, holokausztról szóló filmekhez képest újdonság, hogy a filmben nem mutatják az áldozatokat, hanem hanghatásokkal, a nézők képzeletére támaszkodva idézik meg a borzalmakat - a film hangmérnöke, Zányi Tamás ezért a legjobb hangmérnöki munkáért járó technikai díjat is megkapta.



Így összesen négy díjat hozott el Cannes-ből a Saul fia, a szombaton kiosztott kritikusi díjjal, valamint a francia újságírók és filmes személyiségek elismerésével együtt.

A filmügyi kormánybiztos a híradónak azt mondta: nagyon büszke Nemes Jeles Lászlóra, mert fantasztikus filmet csinált és most neki köszönhetően ismét a magyarokról beszél a filmszakma. „Fejre állítottuk az egész cannes-i filmfesztivált, hogy egy kis magyar film egy ekkora nagy visszhanggal megjelent – mondta Andy Vajna. Hozzátette: bíztak Nemes Jeles László tehetségében, ezért is támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap a filmet és azt reméli, a siker több fiatal rendezőnek is erőt adhat.