Nem a vihar lett több, hanem a kütyü

Ha nyár, akkor viharszezon! Hatalmas erejű vadra lőnek a viharvadászok, akiknek kedvenc szava a szupercella.

A magyar viharvadászat kezdete 2008. május 20., ekkor jött ugyanis az első olyan tornádó, amelyet már szervezett viharvadászat keretében sikerült megörökíteni. A vadászok azt mondják, évente tucatnyi tornádó fordulhat elő nálunk, de mindet nem lehet becserkészni. Az utóbbi időben egyébként nem lett több a tornádó, egyszerűen arról van szó, hogy 50-100 száz éve ezeket a jelenségeket lakott területen kívül gyakran észre sem vették, mert elbújtak a vihar elöl, ma pedig még vadásznak is rájuk.

Segít(ene) a meteorológia

Sokaknak lenyűgöző és izgalmas a vihart figyelmi, folyton a nyomában lenni. A viharvadászok komoly szakmai hátérrel és tisztelettel teszik mindezt, többségünk viszont nem igazán lelkes, ha dörög az ég, csapkodnak a villámok, eső söpri az utcát, ezért fontos sz is, mennyire tudják előre jelezni a viharok közeledtét a meteorológusok. Nagyméretű időjárási objektumoknál könnyebb helyzetben vannak, de a nyári viharok esetében például 2-3 órával a kialakulás előtt a műhold- és radarfelvételek alapján még nem látni a zivatarcsoportot.

Nem a vihar lett több, hanem a kütyü

A laikusnak úgy tűnhet, évről-évre változékonyabb az időjárás, egyre hevesebbek a viharok, a szakember azonban már nem fogalmaz ilyen egyértelműen, azt mondja, inkább arról lehet szó, hogy ilyen sűrű adatok sosem álltak rendelkezésre, mint most, amikor bárki akár okostelefonnal is rögzítheti ezeket a jelenségeket.

Mekkora is egy esőcsepp?

Ma egyébként már a meteorológusok munkáját is sok különleges eszköz segíti. A csepp-sprektummérő berendezéssel például már az esőcseppek, hópelyhek különböző tulajdonságait is tudják mérni. Az adó és a vevő között egy láthatatlan lézernyaláb feszül ki, amelyen a csapadék keresztülhalad, így megfigyelhető a cseppek mérete, sebessége, de még az is, hogy pontosan hány érkezik.

Terpeszbe ne!

A viharok másik elmaradhatatlan szereplői a villámok: Kolláth Kornél veszélyjelző meteorológus a budapesti Tudományfesztiválon hasznos tippeket adott arra az esetre, ha például a strandról hazafelé ér utol minket a vihar. Azt tanácsolta, lehetőleg ne egy magas helyen várjuk meg a zivatart, mert oda jobb eséllyel becsap egy villám. Azt is hozzátette: ne álljunk terpeszben, sőt, ha lehet, egyáltalán ne álljunk, inkább térdeljünk le, mondjuk a hátizsákunkra.