Mundruczó szerint a Fehér isten nemzetközi érvényű film lett

Magyarországról szóló filmet akartam forgatni, a Fehér isten mégis nemzetközi hatású és érvényű lett - összegezte a tavalyi cannes-i filmfesztiválon díjnyertes alkotásának utóéletét Mundruczó Kornél rendező a vasárnap zárult moszkvai magyar kortárs filmfesztiválon.

A filmet szombaton mutatták be az orosz fővárosban lévő Dokumentumfilm Központban. A fesztivál az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében zajlott. "Van valami közös bennünk az orosz közönséggel is" - mondta oroszországi tapasztalatairól Mundruczó Kornél. "Mind a szakmai értékelések, mind a közönségtalálkozók azt mutatják, hogy Oroszországban nagyon pontosan értik a filmjeimnek és a Proton színházi előadásoknak az üzenetét és a tartalmát. Ahhoz hasonlóan látják itt is a dolgokat, ahogy én. Oroszország nem idegen, és nem érzem, hogy itt idegen lennék, ami meglep, mert néha még a legközelebbi ország is tud idegen lenni. Furcsa érzés, mert sokat nem járok ide, és nincs Oroszországnak kiemelt szerepe az életemben" - mondta a magyar rendező, akit már filmje levetítése előtt nagy tapssal fogadott a moszkvai filmfesztivál közönsége.

"Mi radikálisabban tudjuk bemutatni a problémákat, hiszen egy kis országban mindig az eszenciát, a mögöttest keressük, a modellszerűt, ami univerzálissá tud emelni egy történetet" - magyarázta a magyar rendező alkotásainak orosz fogadtatását. Elmondta, hogy a Vlagyimir Szorokin orosz íróval meglévő szakmai kapcsolata révén - az orosz szerző Jég című trilógiáját állította színpadra évekkel ezelőtt Magyarországon - most azt tervezik, hogy a műből filmet készítenek. Szorokin a kortárs posztmodern irodalom nemzetközi szinten elismert alkotója.

Mundruczó Kornél a Fehér isten utóéletéről elmondta, hogy a tavalyi cannes-i nemzetközi filmfesztiválon díjat nyert alkotásra még néhány bemutató vár külföldön. A németországi és a spanyolországi májusban lesz. Szavai szerint ezt követően kiderül, hogy az a logika, az a filmnyelv, amelyet megpróbált megfogalmazni, milyen utat tud törni magának.



További munkáiról csak annyit árult el, hogy angol és magyar nyelvű filmeken is dolgozik. "A film akkora bendő, hogy bármi is történhet, még korai lenne beszélni róla" - fogalmazott. "Azt tudom megerősíteni, hogy azzal a logikával szeretnék utat találni, ami a Fehér istenben jelentkezett, és ami számomra is felfedezésnek hatott az elmúlt négy évben. Azon az úton szeretnék tovább haladni, és ettől semmi nem tud eltántorítani" - hangsúlyozta Mundruczó Kornél.

A magyar filmgyártás helyzetéről úgy vélekedett, hogy abban végre beindult egy folyamat, de ahogy minden rendszernek megvan a maga gyermekkora, úgy a jelenlegi felosztási rendszernek is. "Meglátjuk, hogy ez milyen irányban tud fejlődni. Remélem, hogy ez rajtunk, alkotókon is múlik, és azt is remélem, hogy a filmjeink mind a hazai, mind a nemzetközi piacon figyelmet érdemelnek" - hangsúlyozta a Moszkvában vendégeskedő film-és színházi rendező.