Határidő előtt fizette ki a Miniszterelnökség az uniós forrásokat

A Miniszterelnökség már most teljesítette az éves kifizetési terv május végi célértékét, év eleje óta 725 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást utalt ki a pályázatok nyerteseinek.

A tárca hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy 2015-ben van lehetőség utoljára felhasználni a 2007-2013-as pénzügyi ciklus forrásait, ezért is fontos, hogy mielőbb lehívják a teljes keretet.

Kimutatásaik szerint eddig 7500 milliárd forint feletti összeget fizettek eddig ki és még 700 milliárd forint áll rendelkezésre. "Minden kifizetésnek, ami a keret felett teljesül, a fedezetét a hazai költségvetés biztosítja, amelyből a kormány 2012 óta folyamatosan engedélyez túlvállalásokat" - olvasható a közleményben.



A tájékoztatás szerint a kifizetés azok után gyorsult fel, hogy a Miniszterelnökség 2012 augusztusában átvette a források kezelését a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől és 2007-től a 2010-es kormányváltásig összesen 980 milliárd forintot fizetett ki a pályázóknak.