Andrzej Duda győzött Lengyelországban

A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a vasárnapi lengyelországi elnökválasztást az Ipsos közvélemény-kutató által a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérés szerint. Már a prognózisok kiadása után többen győztesként gratuláltak neki, néhány nyilatkozó pedig az ország előtt álló kihívásokra is utalt.

A 45 éves jogász, aki a múlt évtized végén államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában, majd 2011-től  parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő lett, a vasárnap éjjel közölt javított becslések, az úgynevezett late pollok szerint a szavazatok 52 százalékát nyerte el.

EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT



A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a voksok 48 százalékát kapta.

A becsült részvételi arány a felmérések szerint viszonylag alacsony, 55,5 százalékos volt. Ez is több azonban az első forduló hivatalos részvételi arányánál, mely a lengyelországi választások történetében a legalacsonyabb, 48,96 százalékos volt.

A választási térkép - az előző szavazásokhoz hasonlóan - Lengyelország földrajzi megosztottságát jelzi: az ország keleti fele többségében Dudára voksolt, míg a nyugati vajdaságokban Komorowski diadalmaskodott. Duda most azonban Sziléziában is nyert, amely eddig Komorowski szavazóbázisának számított. Dudát a fiatal választók mintegy 60 százaléka támogatta. Az első fordulóban harmadikként végzett, független Pawel Kukiz választóinak 60 százaléka is mellette tette le voksát.

Az exit pollok közzététele után a leköszönő Bronislaw Komorowski rövid beszédében gratulált Andrzej Dudának. Mint mondta, a választási eredményt "nemcsak tudomásul venni, hanem tisztelni is kell".



Andrzej Duda a zsúfolt választási központban köszönetet mondott választóinak, az egész társadalom támogatását kérve a nemzeti egység újrateremtéséért. Ezzel a lengyel társadalom erősödő megosztottságára utalt, mely az utóbbi években a két legnagyobb párt - a kormányzó PO és az ellenzéki PiS - tábora között rajzolódik meg.

Donald Tusk volt miniszterelnök, az Európai Tanács elnöke a Twitter közösségi oldalon megköszönte Komorowski "jó és becsületes elnökségét", Dudának pedig gratulált és jó választási időszakot kívánt neki.

Grzegorz Schetyna külügyminiszter úgy nyilatkozott a TVN24 hírtelevíziónak: Duda megválasztása "nagy kihívás a PO számára". Mint mondta, pártja számára nem lesz könnyű az októberi parlamenti választások előtt megfelelő következtetéseket levonni.

A szavazatszámláláson alapuló tényleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) hétfő éjfélig ígérte.

A vasárnapi választás során 27 817 választóhelyiségben mintegy 30 millió ember voksolhatott, ebből 192 ezren külföldön adhatták le szavazatukat. Az idei elnökválasztáson első ízben levélben is lehetett szavazni, erre a lehetőségre a második forduló előtt 57 500-an regisztráltak.

A közvélemény-kutatáson alapuló becsléseket eredetileg a szavazóhelyiségek bezárása után, este 9 órakor hozták volna nyilvánosságra. Az országos választási bizottság azonban másfél órával meghosszabbította a kampánycsendet amiatt, hogy egy sziléziai falu választóhelyiségét esti fél 11-ig kellett nyitva tartani egy idős asszony ott bekövetkezett halála és az ezt követő szavazási szünet miatt.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. Második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

A politikai színtér alapos átrendeződését feltételezik a lengyel kommentátorok

A lengyel sajtókommentárok az ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjének, Andrzej Dudának az exit pollok alapján várható választási győzelme következményeként a kormányzó jobbközép Polgári Platformon (PO) belüli feszültségek kiéleződését és a lengyel politikai színtér átrendeződését várják, és a politikai törésvonalakat áthidaló, a nemzeti érdekeket szem előtt tartó külpolitikát szorgalmaznak.

A leköszönő elnök, Bronislaw Komorowski választási vereségéért a Rzeczpospolita jobbközép napilap a kormányzó Polgári Platform (PO) ,,népszerűtlen, hibát hibára halmozó, határozott vezetést nélkülöző, a botrányok és az arrogancia megtépázott" politikáját okolja. Boguslaw Chrabota főszerkesztő úgy véli, hogy hatástalannak bizonyult Komorowski kampányának legfőbb negatív érve, miszerint Duda nyugodt ,,álarca" mögött igazából  az ellenfelei által ,,radikálisnak" minősített Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke rejlik.

Chrabota szerint mindazonáltal felvetődik a kérdés, Duda megengedi-e Kaczynski közvetlen környezetének, hogy eluralja az elnöki hivatalt. A főszerkesztő rámutatott: Andrzej Duda ,,a véglegesen megosztott Lengyelországban" lesz elnök, a gyengülő PO-t is belső feszültségek  gyötrik, ezért sikere a politikai színtér ,,teljes átrendeződését" vetíti elő, ami az őszi parlamenti választásokon következhet be.

A Rzeczpospolita egy másik kommentárja azt taglalja, hogy milyen hatása lehet Andrzej Duda megválasztásnak a lengyel külpolitikára.  Andrzej Haszczynski szerkesztő rámutat: Duda többször érzékeltette, nem ért egyet a PO-kormány külpolitikájával. Haszczynski annak a reménynek ad hangot, hogy az új államfő politikai ellenfelei komolyan veszik korábbi kijelentéseiket, miszerint a külpolitikának felül kell emelkednie a pártpolitikai érdekkülönbségeken, és nem fogják más államok vezetőit arról győzködni, hogy a lengyelek ,,rosszul választottak". A szerkesztő ugyanakkor óv a lengyel külpolitika ,,radikális váltásától" is.

Fontosnak tartja, hogy az új elnök Grzegorz Schetyna külügyminiszterrel együtt arra törekedjen, Lengyelország az összes EU-tagállammal és az Egyesült Államokkal együtt nagyobb szerepet kapjon az ukrán válság megoldására irányuló tárgyalásokon. Haszczynski szerint a pártpolitikát áthidaló erőfeszítések célja kell legyen az is, hogy a NATO létesítsen állandó bázist Lengyelországban. Haszczynski úgy véli, hogy Andrzej Duda megválasztása a ,,meghatározhatatlan jövőbe tolja ki"  Lengyelország csatlakozását az euróövezethez.

Radikális változásoktól óv a Gazeta Wyborcza balliberális napilap. Adam Michnik főszerkesztő vasárnap éjjel így kommentálta Duda megválasztását: a lengyelek többsége elégedetlen ,,a független, demokratikus, stabil Lengyelország" modelljével, amelyet ,,a növekvő gazdaság, az EU- és a NATO-tagság jellemez", ezért valamiféle változás mellett szavazott. ,,Nem tudjuk pontosan, milyen változás ez" - tette hozzá. Michnik megjegyzi, Duda kötelessége a lengyel alkotmányos rend védelme, hiszen a választók ,,tisztsége betöltésére, nem pedig a demokratikus állam rombolására" hatalmazták fel.

Komorowski stábja azon bukott el, hogy túlságosan biztos volt győzelmében - vélte Jaroslaw Flis neves krakkói szociológus a Gazeta Wyborczának adott interjúban.  ,,Amennyiben a PO elköveti a PiS korábbi hibáját, és dühödten támadja politikai ellenfeleit, a választók a következő nyolc évre ellenzékbe küldhetik" - véli Flis.

Antoni Dudek politológus a WSieci konzervatív hetilap honlapján annak a véleménynek adott hangot, miszerint Komorowski veresége rohamosan elmélyítheti a PO belső válságát, amely azután vált láthatóvá, hogy Donald Tuskot az Európai Tanács elnökévé választották. Dudek szerint Komorowski lesz a következő pályázó Tusk megüresedett pártelnöki posztjára. Dudek úgy látja, hogy Duda megválasztásával a PiS-ben is elkezdődhet a nemzedékváltás, bár ez kevésbé látványosan, hosszabb távon történik majd.