Egyperces csend Olaszországban

Egész Olaszországban nagyszabású megemlékezésekkel idézték fel vasárnap 1915. május 24-t, amikor az ország belépett az első világháborúba. A német-olasz nyelvű Trentino-Alto Adige tartományban félárbocra eresztették az olasz zászlót.

Az 1915-1917-es konfliktusban 650 ezer olasz katona és 600 ezer olasz civil halt meg. Az olaszországi első világháborús emlékműveket az olasz fegyveres erők és a politikai élet képviselői, valamint iskolások koszorúzták meg papírból készített havasi gyopárokkal. Ez a virág vált az északkelet-olasz Dolomitokban húzódó első világháborús frontvonal jelképévé. Az emlékműveknél díszlövéssort is leadtak, Rómában a Gianicolo-dombon levő ágyúból.



Az olasz sportélet is megállt egy percre. Az olasz labdarúgó bajnokság első osztályának mérkőzésein a csapatok játékosai a Ricorda (Emlékezz!) feliratú pólóval léptek pályára, amelyek az első világháborúban részt vett Giuseppe Ungaretti olasz költő sorait idézték.

Sergio Mattarella olasz államfő Rómában megkoszorúzta az olasz egységet jelképező II. Viktor Emánuel emlékművön az ismeretlen katona sírját. Az államfő ezután az északkelet-olasz San Michele hegycsúcsára ment, ahol egykor a világháborús front húzódott. Az itt elesett olasz és más nemzetiségű katonák temetőjében Roberta Pinotti védelmi miniszter koszorúzott.

Az olasz fegyveres erők katonái stafétafutással emlékeztek meg a nagy háború századik évfordulójáról: május 10-én a szicíliai Trapani városából indulva és egymást váltva vasárnap este érkeznek meg Triesztbe, ahol az utolsó szakaszon az olasz védelmi miniszter fut.

A rendkívüli státusú olasz tartománynak számító Trentino-Alto Adigéban nem húzták fel az olasz nemzeti színű zászlókat, hanem félárbocra eresztették azokat. Az egyperces csendet viszont tiszteletben tartották.

Arno Kompatscher, Bolzano tartomány elnöke, a Dél-tiroli Néppárt (Svp) politikusa kijelentette, hogy ünnepnapokon szokták felvonni a lobogót, az első világháború kitörése viszont gyásznapnak számít.