A befektetők szerint Magyarország többet érdemel

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az M1 csatornán annak kapcsán beszélt, hogy az egyik nemzetközi hitelminősítő pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

Péntek este jelentette be a Fitch Ratings, hogy a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulása miatt az eddigi stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.



Banai Péter kiemelte: ez a besorolás már csak egyetlen kategóriával marad alatta a befektetésre ajánlottnak.

Arra a riporteri felvetésre, hogy ha évek óta javulnak az ország gazdasági mutatói, miért nem ajánlott még mindig befektetésre, a szakember megjegyezte: a bizalmat könnyű eljátszani és nehéz visszaszerezni. A hitelminősítők egyszerre több osztályzatot is ronthatnak egy ország minősítésén, azután pedig csak lassan, lépésről lépésre korrigálnak.

A befektetők és a hitelminősítők kedvezően ítélik meg azt is, hogy 2011 óta a magyar államadósságon belül a devizahitel aránya 52 százalékról 37 százalékra csökkent, egyre nagyobb a belföldi, lakossági finanszírozók aránya - fogalmazott az államtitkár.