Pünkösdkor résen lesznek a sógorok

A pünkösdi hosszú hétvégén többen indulnak útnak, és megnő a közúti balesetek száma is.

Pünkösdkor csaknem háromszáz rendőr ellenőrzi majd az úton lévőket - közölte Franz Füzi, a tartományi rendőrség illetékese. A fokozott jelenléttel a gyorshajtókat, az ittas és a drogot fogyasztó vezetőket igyekeznek majd kiszűrni, ellenőrzik továbbá, hogy vezetés közben telefonálnak-e a volán mögött ülők és be vannak-e csatolva a gépkocsi utasai. A rendőrség munkatársai külön figyelik majd a motorosok által kedvelt közutakat.

Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) felmérése szerint a motorosok húszszor jobban ki vannak téve halálos kimenetelű balesetnek, mint az autóval utazók. Ezért a közlekedési klub arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy a sebességhatárokat betartva, mindig körültekintően és józan belátással haladjanak.



Elég, ha valakinek 0,5 ezrelékes a véralkoholszintje, máris kétszer olyan balesetveszélyes kormánykerék mögé ülnie, mint ha teljesen józanul vezetne - mondta a VCÖ szakértője. Hozzátette: ha valaki a füléhez emeli a mobiltelefont, akkor annyit romlik a reagálási képessége, mint 0,8 ezrelékes véralkoholszinttel.

A VCÖ adatai szerint az elmúlt öt évben a pünkösdi időszakban 78-an sérültek meg közúti balesetekben Burgenlandban, 2856-an egész Ausztriában. Pünkösdkor öt év alatt összesen 36 ember vesztette életét az osztrák utakon. Tavaly az ünnepkor 651-en sérültek meg és tizenegyen haltak meg az utakon Ausztriában.