Ősi parazita és gazdája kövületére bukkantak

A Leicesteri Egyetem kutatói vezette nemzetközi csapat új, megkövesedett fajt fedezett fel, és ősi parazitaként azonosította.

A fosszilis fajra és gazdatestére herefordshire-i, 425 millió éves kőzetekben bukkantak rá. A kutatók szerint az 1-4 milliméter hosszú lelet kivételesen jó állapotban van.

A megkövesedett faj - egy féregatka, amelynek féregszerű teste, feje és két pár végtagja van - olyan parazita, amelynek képviselői manapság is megtalálhatóak a gazdatest légzőrendszerében, ahová táplálkozással kerülnek be. Az eredetileg teljes egészében puhatestű őslény az első féregatkafaj, amelyet gazdatestével együtt találtak meg, ami jelen esetben egy kagylósrák. A vizsgálatot a Current Biology folyóirat közölte.

David Siveter, a vizsgálat szakembere szerint a felfedezés nemcsak azért fontos, mert a fosszilis adatokban kivételesen ritka parazitákra nyújt példát, hanem azért is, mert az ősi féregatkák lehetséges gazdaszervezetei, illetve életmódjuk eredete máig vita tárgyát képezi.

A felfedezés megerősíti, hogy ezek az élőlények már legalább 425 millió évvel ezelőtt ektoparazitái (testfelszíni élősködői) voltak a tengeri gerincteleneknek, emellett azt is sugallja, hogy valószínűleg mintegy 125 millió évvel később, a gerincesek szárazföldre költözésével jutottak ki a szárazra és találták meg gazdaszervezeteiket.



A féregatkák kövületei kivételesen ritkák, mostanáig csak maroknyi elszigetelt, fiatal egyedről volt tudomásuk a kutatóknak. Manapság mintegy 140 fajuk ismeretes, majdnem mindegyikük gerinces állatok parazitája. Különösen a hüllőket kedvelik, de az embert sem vetik meg. A kövületben a féregatkák némelyike a kagylósrák héján belül, a peték közelében található, mások héjának külső felszínére tapadnak.

A féregatka és gazdateste 425 millió éve, a szilur földtörténeti időszakban élt a tengerben, amely az akkoriban a meleg, déli szubtrópusi földrajzi szélességekhez tartozó Anglia déli részének nagy részét befedte. Az állatokat pusztulásuk után vulkáni hamu terítette be és őrizte meg.

Az új faj az Invavita piratica nevet kapta. A leleteket 3D-s számítógépes modellezéssel virtuális kövületekként rekonstruálták, a felvételen a narancssárga élőlények a paraziták.