Nem műszaki hiba okozta a magyar vadászgép balesetét

Nem műszaki hiba okozta a magyar vadászgép balesetét kedden Cáslavban - jelentette ki Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter pénteken, a cáslavi repülőtéren tett látogatása alkalmával.

"Értesülésem szerint nem volt műszaki hiba, ami nagyon lényeges tényező" - mondta Stropnicky.

"A vizsgálatok eddigi  menetéből tudjuk,  nem számolnak azzal, hogy műszaki hiba történt volna. Amennyiben műszaki hiba lépett volna fel, akkor természetesen az összes Gripen a Földön marad és a hadgyakorlat nem folytatódott volna" - pontosította a minisztert Libor Stefánek, a cseh légierő parancsnoka.

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak, jól vannak.



A Lion Effort 2015 fedőnevű cseh-magyar-svéd hadgyakorlat, amelyet a baleset után azonnal megszakítottak, szerda délután óta folytatódik.

Stropnicky elmondta, hogy a cseh, a magyar és a svéd szakértők folytatják a baleset kivizsgálását. A magyar gép roncsai a cáslavi repülőtér hangárjában vannak, a pilóták, akiknek semmi bajuk nem történt, pedig már Magyarországon tartózkodnak. A vadászgép roncsainak elszállításáról a magyar félnek kell döntenie. Tomás Maruscák, a repülőtér szóvivője szakértői véleményekre hivatkozva korábban azt mondta az MTI prágai tudósítójának, hogy a  gépet már nem lehet megjavítani.

A cseh légierő parancsnoka megerősítette, hogy hosszú, akár néhány hónapos szakértői vizsgálattal is számolni kell.

Katonák készítik elő elszállításra a magyar honvédség JAS-39 Gripen vadászgépének roncsát 2015. május 21-én, miután az túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren 2015. május 19-én.(MTI/Josef Vostarek/CTK via AP)

Katonák készítik elő elszállításra a magyar honvédség JAS-39 Gripen vadászgépének roncsát 2015. május 21-én, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren 2015. május 19-én. (MTI/Josef Vostarek/CTK via AP)