Ezt nem is tudtuk róluk: ha nincs tehetségkutató műsor, ők most sehol sincsenek

Sok sztárról felejtjük el, hogy hol is kezdte a szakmát...

A mai napig töretlen a tehetségkutató műsorok sikere. A külföldi formátumokra épülő show-k már szinte az egész világon futnak. Kevés olyan ország van, ahol ne indulna ősszel egy újabb széria. A 2002-ben indult American Idol például annyira bejött a tengerentúlon, hogy a sok évad alatt kitermelte a teljes zeneipar jelenlegi nagy sztárjait. Galériánkban megtekintheti őket.

Kelly Clarkson 2002-ben nyerte meg az American Idol első szériáját, azóta már kijött hatodik stúdióalbuma is. A Billboard szerint jelenleg ő a legtöbb lemezt eladott Idol győztes. Fotó: Flynet Pictures


Míg Amerikában Simon Fuller formátuma a legkedveltebb, addig Angliában egy másik Simon verziója viszi a prímet. Simon Cowell - aki az X-Faktor és a Got Talent atyja - teljesen felforgatta a tehetségkutatók piacát. Az ő variációinak jogai a legkeresettebbek, alig látni olyan televíziós csatornát, amelyen nem fut külföldi átdolgozás. Cowell az évek alatt igazi ikon lett, az angol Britain's Got Talent és az amerikai X-Faktor zsűrijében is ott ül.

A brit szériák is igencsak kitettek magukért, számos olyan popsztár dalát hallgatjuk a Deezeren, akik az angol színpadon izzadtak egykor a sikerért.

Leona Lewis volt az angol X-Faktor első csillaga. Bleeding love című dala hét hétig volt listavezető Nagy-Brittanniában. Leona karrierje azóta is töretlen, I Am című ötödik nagylemeze idén jelenik meg. Fotó: MTI/EPA


A tehetségkutató műsorok igazi ugródeszkák az otthon énekelgető, zuhany alatt dúdolgató "wannabe" énekeseknek, akik, ha kellően kitartóak, na meg persze jó adottságik vannak, simán bekerülhetnek valamelyik ilyen műsor versenyzői közé. Ebből is látszik, nem születik mindenki jó kapcsolatokkal és lemezszerződéssel a zsebében!

Vannak, akik valóban megdolgoztak a megérdemelt sikerért…