Négy kórházat ellenőriz az Állami Számvevőszék

A több hónapja tartó vizsgálat a Jahn Ferenc Kórház, a Péterfy Sándor utcai Kórház, a Szent János Kórház és a Zala Megyei Kórház 2008 és 2013 közötti időszakára terjed ki.

Az ÁSZ csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében azt is írta, újabb egészségügyi intézményeknél indulhatnak számvevőszéki ellenőrzések "tekintettel a terület társadalmi jelentőségére, makrogazdasági és közpénzügyi kockázataira". Közölték azt is, húsz kórház - 2009 és 2012 első féléve közötti - ellenőrzését még 2013-ban zárták le; ezeknél az egészségügyi intézményeknél még végezhetnek utóellenőrzéseket. Ezen ellenőrzések során az ÁSZ egyebek között azt állapította meg, hogy a 2010-2011-ben végrehajtott állami konszolidáció ugyan javította a kórházak pénzügyi egyensúlyi helyzetét, ám a pénzügyi hiány okát és újratermelődését nem szüntette meg.



Azt is írták, hogy az önköltségszámítás és utókalkuláció hiánya miatt nem voltak ismertek az egyes egészségügyi szolgáltatások tényleges ráfordításai.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a központi alrendszer intézményei - köztük a kórházak - meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, ezért kötelesek ezzel a nyilvánosság előtt elszámolni. Közölték, az ellenőrzések során egyebek mellett azt értékelik, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, kialakították-e az erőforrásokkal való szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket, valamint hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás megfelelt-e az előírásoknak.