Ki képes áthajtani még a szirénázó mentőautó előtt is?

Az elmúlt napokban bejárta a világhálót az a felvétel, amely egy szirénázó mentőautóban készült. A belső kamera végig rögzítette, hogyan próbál lavírozni a sofőr a budapesti forgalomban, hogyan halad elképesztő tempóval a zsúfolt utakon. Csordás Tibor pillanatok alatt népszerű lett, olyannyira, hogy állítólag már Németországból is kapott állásajánlatot (amit nem fogadott el). Nincsenek könnyű helyzetben a megkülönböztető jelzést használó autók vezetői. A közlekedéspszichológus szerint az autósok még mindig nem tisztelik eléggé a szirénát és a kékvillogót. Sok minden lecsapódik a vezetési stílusban, és sokféle következtetés levonható abból – mondta Bilkei Pál.

Videófelvételek támasztják alá, hogy bizony van olyan sofőr, aki képest áthajtani a szirénázó mentőautó előtt is a kereszteződésben.



Bilkei azt mondja, ez a fajta egoizmus nagy problémát jelent a közlekedésben résztvevőknél. Elsősorban a gyorshajtásnál jelentkezik, vagyis hogy a sofőr nem az előtte haladóhoz alkalmazkodik, hanem igyekszik minél előbb átcsúszni valahol, minél gyorsabban haladni, és elsőbbségbe kerülni. Ez okozza legtöbbször a baleseteket - emelte ki.

Ezen nem segít az oktatás sem. A jogosítvány megszerzése előtt ugyanis mást mutatnak magukból az emberek, mint amikor már birtokolják azt. Előtte alkalmazkodó magatartást vesznek fel, tartják a sebességet és a szabályokat, mert tudják, hogy e nélkül nem kaphatják meg az engedélyt. Majd azt követően változtatnak a helyzeten, és visszatérnek a saját énjükhöz - fejtette ki Bilkei Pál.

Az újdonsült vezetőket a váratlan helyzetekre sem készítették fel - folytatta, mert az oktatónak az egyik lába mindig ott volt a féken, így a sofőrök nem sajátították el az ilyen helyzetekben való viselkedést. Legfeljebb elméletileg tanítják ezt meg nekik, a gyakorlatban azonban nem - húzta alá a közlekedéspszichológus.