Íme 20 millió anyag, 5 millió térkép és kép

Egységes online keresőfelületen váltak elérhetővé a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott digitalizálási projektek; a folyamatosan bővülő Hungaricana összevont közgyűjteményi portálon 20 millió oldalnyi anyag, 5 millió térkép, 5 millió eddig ismeretlen kép és ugyanennyi bibliográfiai adat áll a látogatók rendelkezésére.

Magyarországon eddig nem létezett olyan projekt, amelyben múzeumok, könyv- és levéltárak együtt jelentek volna meg, míg a Hungaricanára eddig 48 múzeum, 20 levéltár és 20 könyvtár anyaga került fel - mondta a portál szerdai budapesti bemutatóján a projekt szakmai megvalósítását végző Országgyűlési Könyvtár igazgatója.

Markója Szilárd hozzátette: az április óta elérhető Hungaricanához csatlakozott például az Magyar Tudományos Akadémia könyvtára, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), ráadásul a különböző múzeumi, könyv- és levéltári tartalmak egymásra hivatkozva jelennek meg.

Hungaricana

Kenyeres Istvánnak, a projektben közreműködő Fővárosi Levéltár főigazgatójának elmondása szerint az okostelefonon és tableten is futó hungaricana.hu-n az NKA által támogatott pályázatok mellett számos más forrásból finanszírozott adatbázis is elérhető.

Somfay Örs, a portál informatikai fejlesztését végző Arcanum marketing igazgatója kiemelte, hogy a Hungaricana folyamatosan bővül, mind adatállományban, mind témakörökben.

A kereshető adatállományból kiemelték többek között az FSZEK teljes, 1873-1928 közötti budapesti lakcímtárát, az OSZK Régi Magyar Könyvek gyűjteményét, de elérhető a teljes magyar kataszteri térképállomány, első világháborús hadszíntéri térképek, Kitaibel Pál herbáriuma és mintegy 210 ezer történelmi képeslap is, részletes adatleírásokkal.

A Hungaricanára eddig 1,2 millió közjegyzői, árvaszéki peres irat, végrendelet került fel több millió személyre vonatkozó adattal, így a portál a családfa-kutatók kincsesbányája lehet - hívta fel a figyelmet Kenyeres István.

Mint megjegyezte, az adatbázisból kikereshető Ybl Miklós összes terve, a teljes magyarországi középkori okleveles anyag, a Mária Terézia-kori úrbéri tabellák - azaz az első "népszámlálás" dokumentumai -, de integrálták a Mapire-t is, amely a Habsburg Birodalom történelmi térképeinek közös nemzetközi oldala.

A Hungaricana nagy sebességű keresőprogramja akár 100 ezer találatot is megjelenít egy másodperc alatt, és a közös keresést is lehetővé teszi a metaadatokban vagy a pdf dokumentumokban is - mutatta be a honlapot Kenyeres István.