Megyei matricák: a türelmi idő jó megoldásokat terem

Az éves autópálya matricák, valamint a megyei matricák a megvásárlás pillanatától, jövő év január végéig, azaz 2016. január 31-ig lesznek érvényesek.

Idén január elsejétől az időalapú - heti, havi, éves - matricák mellett bevezették az évi ötezer forintos áron elérhető megyei matricákat, és egyben országszerte bővült a díjköteles útszakaszok hossza. A január elsejével kiterjesztett útdíjrendszerrel kapcsolatban azonban számos kérdés és bizonytalanság merült fel.

Hétfőn 16 óráig 360 ezer e-matricát értékesítettek Magyarországon, ebből több mint 210 ezer a megyei matricák száma – mondta a Duna Közbeszéd című műsorában Kibédi-Varga Lajos. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője közölte továbbá azt is, hogy továbbra is megmaradtak a korábbi matricatípusok, például a 10 napos matrica, „a megyei matrica nem kényszer, hanem lehetőség” – mondta.

Az éves autópálya matricák, valamint a megyei matricák a megvásárlás pillanatától, jövő év január végéig, azaz 2016. január 31-ig lesznek érvényesek.

Kibédi-Varga Lajos kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban voltak fennakadások a matricák értékesítése során, példaként említette az ügyfélszolgálati irodáikban a megnövekedett várakozási időt, vagy az internetes vásárlásnál lévő fennakadást.

A szóvivő közölte, hogy a meghatározott vezénylési tervnek megfelelően történik a díjellenőrzés, fix ellenőrzőkapuk vannak az eddigi díjköteles úthálózaton, és a most díjkötelessé vált úthálózaton mobil-díjellenőr autókkal kezdik az ellenőrzést. „Nagy a lebukás valószínűsége, nem éri meg kikerülni a rendszert” - közölte.

Kibédi-Varga Lajos elmondta, hogy aki érvényes matrica nélkül ráhajt a díjköteles útra, az fog kapni egy csekket, fizetési felszólítással. Személyautókra a büntetés 14 875 forint, de ezt az összeget nem kell befizetni, ha elmennek a felszólítással a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájának egyikébe, és ott személyes ügyintézés útján befizetik az 1470 forintos szolgáltatási díjat, továbbá megváltják a megyei vagy az országos matricát. A türelmi idő január 31-éig tart.

A szóvivő hozzátette: aki díjköteles szakaszra lép, annak rendelkezni kell valamilyen érvényes jogosultsági úthasználattal.

Kibédi-Varga Lajos továbbá elmondta, hogy egész januárban gyűjtik a tapasztalatokat, észrevételeket az érintett közútkezelésért felelős szervezetek, ezt a minisztérium koordinálja, majd január végén összesítik a tapasztalatokat és ennek megfelelően, ha változásra van szükség, a szaktárca tudja megtenni a szükséges intézkedéseket.

Erről beszélt egy videóban ma Becsey Zsolt, a közlekedésért felelős helyettes államtitkár is:  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium január elseje óta folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli az új útdíjrendszerrel kapcsolatban beérkező tapasztalatokat.

Becsey Zsolt kifejtette: mint minden rendszer, így a hazai útdíjrendszer átalakításánál is előfordulhatnak ideiglenes problémák, a türelmi idő ezek kezelését szolgálja. A türelmi idő a rendszert használóknak és a rendszert kialakítóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy a megyei matricák használata egyértelmű és jól működő legyen - emelte ki a helyettes államtitkár.