Gulyás: Jogos a matricakritika

A fideszes politikus szerint jobb és igazságosabb lett az útdíjrendszer, az átállás mikéntjére vonatkozó kritika azonban jogos. Gulyás Gergely a közrádióban arról is beszélt, hogy a kormány törvényalkotási menetrendje szerint nagy társadalmi vitát kiváltó módosítások már nem lesznek. Egyértelművé tette, hogy csak ötpárti konszenzussal módosítják a gyülekezési törvényt, és ez ügyben nincs semmi ok a sietségre.

Múlhatatlan kényszer nincs a gyülekezési törvény módosítására, ám van olyan, nagyjából 6-8 kérdés, mely a jogalkalmazás során rendszerint felmerül – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ma egy tüntetésnek semmilyen időkorlátja nincs. Ha már se tüntetők, se tömeg nincs, de még 2-3 ember sátrazik a Kossuth téren, az nem biztos, hogy nem visszaélésszerű gyakorlása egy alkotmányos alapjognak – vetette fel.

Hangoztatta: nincs benyújtott törvényszöveg, és mielőtt bármit a parlament elé terjesztenek, arról egyeztetnek valamennyi párttal. Sietségre nincs semmi ok – szögezte le.

Gulyás Gergely egyébként úgy vélte: jós az, aki látja, milyen irányban haladnak a kormányellenes tüntetések. Szerinte belső feszültségek vannak a civilek között, akiknek azon túlmenően, hogy utálják a jelenlegi kormányt, érdemi mondanivalójuk nincsenek. A demonstrációkon a parlamenti ellenzékkel szembeni bizalmatlanságról is szó van egyes civil szervezetek részéről – tette hozzá.

Az az alapállás, amelyből a tüntetés szervezői beszéltek, alapvetően téves – szögezte le a politikus. Kiemelte: odáig érdemes lenne eljutni, hogy Magyarországon jogállam és demokrácia van, s attól, mert valakinek nem tetszik a választás eredménye, ez nem jogosítja fel arra, hogy a tényállást vitassa.

Annak kapcsán, hogy sokak szerint kapcsolatot kell kialakítani a tömeg és a parlament között, azt mondta: a parlamenti képviselőket a tömeg választotta meg. Lehet kritikával illetni a jogállami működést, de ha a tüntetők a demokrácia alapvető szabályait nem akarják felszámolni, akkor nyilvánvaló, a demokratikus választáson a parlamentbe jutott képviselők azok, akik a legfontosabb kérdésekben döntenek - érvelt Gulyás Gergely.
Gulyás Gergely a 180 percben

A kormány törvényalkotási programjáról szólva elmondta: az egészségügyet és az oktatást érintő változtatások a legfontosabbak. Nem lát azonban olyan változtatásokat, melyek a következő fél évben hatalmas társadalmi vitát gerjeszthetnének. Azok a nagy ágazati, szerkezeti reformok, melyekre elengedhetetlenül szükség volt, 2010 és 2014 között megvalósultak – tette egyértelművé.

Az útdíjrendszer átalakítása kapcsán azt mondta: egy jobb és igazságosabb rendszerre térnek át, az áttérés módja azonban joggal ad okot kritikákra. Reményét fejezte ki, hogy a vitatott kérdésekről gyors és egyértelmű döntést hoznak.