Idén még több pénz marad a gyerekes családoknál

A családi adórendszernek köszönhetően az első félévben 95 milliárd forinttal több maradt a gyermeket nevelő családok zsebében - mondta a kormányszóvivő. Kurucz Éva hozzátette: idén még több pénz marad a gyerekes családoknál, mint az előző három évben.

Januártól az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik a családi adókedvezményt azok a szülők, akik korábban a kedvezmény teljes összegét azért nem tudták igénybe venni, mert alacsony a jövedelmük. Számítások szerint ez 260-270 ezer háztartást érint.

Például egy háromgyerekes családban, ahol a szülők bruttó havi jövedelme összesen 300 ezer forint, korábban - a különböző kedvezmények miatt - 244 500 forintot kaptak adózás után. Az év eleje óta viszont a 300 ezres bruttó fizetésből a két szülő 295 500 forintot visz haza. Vagyis a családi kedvezménynek köszönhetően szinte a teljes bruttó fizetésüket megkapják nettóban a három gyerek miatt.


 


A kormányszóvivő azt mondta: az idén januártól életbe lépett kedvező adóváltozásoknak köszönhetően az első fél évben 95 milliárd forinttal több pénz marad a gyermeket nevelő családoknál.

„A növekedés annak köszönhető, hogy idén januártól életbe lépett a kiskeresetűek adócsökkentése. Az intézkedésnek köszönhetően több tízezer forinttal növekedhet a kiskeresetű szülők nettó bére. A családtámogatási rendszer megerősítése arról szól, hogy támogatjuk, megbecsüljük a keményen dolgozó, gyermekes magyar családokat” – fogalmazott Kurucz Éva.

2011-ben, 12-ben és 13-ban évente 180 milliárd forinttal több maradt a gyermekes családoknál. A kormány most úgy számol: idén ennél is több, mintegy 230 milliárd forint maradhat a kiskeresetű családok zsebében.