Az al-Kaida egy amerikai állampolgárságú öngyilkos merénylőről szóló videót tett közzé

A férfi idén május 25-én egy szíriai katonai támaszpontnál robbantotta fel magát Idlíb tartományban.

Egy amerikai állampolgárságú öngyilkos merénylőről szóló videót tett fel a világhálóra pénteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ága, aki május végén felrobbantotta magát Szíria északnyugati részén.

Moner Mohammad Abu Salha, más néven Abu Hurajra al-Amriki az első amerikai állampolgár, aki ilyen terrorcselekményt elkövetett a szíriai válság 2011 márciusában történt kirobbanása óta. "Halálom után pihenni szeretnék, de nem ebben a világban. Szívem nem nyugodt itt, de majd az lesz az édenkertben" - mondta a felvételen a fiatalember bizonytalan arab nyelven. A 17 perces videót a Youtube közösségi oldalra az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló szíriai al-Núszra Front elnevezésű szervezet tette fel.

A zavaros tartalmú felvételen az amerikai férfi elmondta: "Szíriába anélkül érkeztem, hogy pénzem lett volna arra, hogy puskát vegyek. Isten adott puskát és (később) sok más mindent".

A férfi idén május 25-én egy szíriai katonai támaszpontnál robbantotta fel magát Idlíb tartományban. A detonáció a felvételen is látható. Hat nappal később az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy a merénylő valóban amerikai állampolgár volt.

Becslések szerint az elmúlt három évben 9-10 ezer külföldi fegyveres érkezett harcolni Szíriába.